STIŽU PRETPLATE ZA INSTAGRAM I FEJSBUK: Evo koje su cene u Evropi, u zavisnosti od OVOGA variraju a evo zašto je doneta ova ODLUKA
Foto: AP/Ilustracija

NOVA OPCIJA

STIŽU PRETPLATE ZA INSTAGRAM I FEJSBUK: Evo koje su cene u Evropi, u zavisnosti od OVOGA variraju a evo zašto je doneta ova ODLUKA

Tech -

U susret sve većim evropskim regulativama o zaštiti korisničkih podataka, kompanija Meta će ponuditi pretplatnički servis bez reklama za korisnike u Evropi. Cena pretplate varira u zavisnosti od platforme.

Kompanija Meta je najavila novu opciju pretplate koja omogućava korisnicima u Evropi pristup Facebooku i Instagramu bez reklama.

Pretplatnički servis će biti dostupan od novembra, po ceni od 9,99 evra mesečno za pristup putem weba i 12,99 evra mesečno za pristup na Android i iOS uređajima. Ova opcija će biti dostupna svima u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj.

0638036119, Fejsbuk, logo
foto: Thiago Prudencio / Zuma Press / Profimedia

Kao razlog za ovakvu odluku, kompanija je istakla sve rigoroznije regulative u Evropi koje se tiču prikupljanja i korišćenja korisničkih podataka. U blogu objavljenom u ponedeljak, Meta je citirala odluku Suda pravde Evropske unije iz jula, koja predlaže da kompanije treba da razmotre opcije alternativnih servisa "ako je to potrebno, za odgovarajuću nadoknadu".

Instagram
foto: Profimedia

Meta je takođe najavila da će i dalje pružati usluge podržane reklamama na ovim tržištima bez dodatnih troškova za korisnike koji ne žele da se pretplate na novi servis.

Ovaj potez je još jedan u nizu prilagođavanja velikih tehnoloških kompanija evropskim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti. Iako su mnogi korisnici već izražavali interesovanje za verzije društvenih mreža bez reklama, ostaje da se vidi kako će se ovaj model pretplate uklopiti u širu strategiju kompanije i da li će uticati na druge tržišne segmente.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track