SVI PRETE DA ĆE ZABRANITI TIKTOK, A JEDINO SU ONI TO I URADILI: Ovo je bizaran razlog zašto je aplikacija NEPOŽELJNA u ovoj zemlji
Foto: Shutterstock

zanimljivo

SVI PRETE DA ĆE ZABRANITI TIKTOK, A JEDINO SU ONI TO I URADILI: Ovo je bizaran razlog zašto je aplikacija NEPOŽELJNA u ovoj zemlji

Tech -

O zabrani TikToka govori se sve više, a većina zahteva vezanih uz zabrane vezana je uz sigurnost, odnosno navodnu povezanost te mreže s kineskom vladajućom partijom.

Jedna od zemalja koja prelazi sa reči na dela i koja je najavila zabranu ove mreže jeste Nepal, no razlog te zabrane je prilično zanimljiv i nema veze s Kinom. Naime, ova država namerava da povuče ovaj prilično radikalan potez jer TikTok negativno deluje na njihovu “društvenu harmoniju”.

TikTok, Tik Tok
foto: Shutterstock

Ministarka komunikacijskih i informacijskih tehnologija Nepala Reka Šarma (Rekha Sharma) komentarisala je kako je odluka o zabrani donešena jer se na TikToku konstantno objavljuje sadržaj koji remeti društvenu harmoniju i porodične strukture i društvene odnose. Takođe, zaključeno je i kako na TikToku postoji tendencija za širenje govora mržnje.

Odluka o zabrani TikToka donesena je nekoliko dana nakon što je u Nepalu stupila na snagu direktiva prema kojoj sve društveno-mrežne platforme koje se koriste u toj zemlji moraju da imaju vlastite kancelarije u Nepalu, a trenutno se radi na tehničkim izazovima kako bi zabrana mogla stupiti na snagu.

Nepal

Razlog uvođenja direktive, objasnili su iz nepalske vlade, jeste što činjenica da popularne kompanije nemaju svoje predstavnike u toj zemlji otežava vlastima rešavanje problema na koje se korisnici žale na društvenim mrežama, uključujući i probleme vezane za uklanjanje nepoželjnog sadržaja, prenosi Zimo.hr.

Kao i obično kada se uvode zabrane, nisu svi stanovnici, ali niti političari zadovoljni takvim odlukama. Ista je situacija i sa zabranom TikToka u Nepalu, pa jedan od poslanika Gagan Tapa smatra da se stiče utisak da vlada ovim potezom želi da uguši slobodu izražavanja.

Dok se slaže s uvođenjem regulative, koja je nužna kako bi se sprečila zlouporaba društvenih mreža, Tapa kaže kako je potpuna zabrana neke društvene mreže pogrešna metoda.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track