BRZO VAM SE PRAZNI BATERIJA NA TELEFONU? Verovatno pravite ove 3 VELIKE GREŠKE koje je oštećuju: Evo kako da sačuvate svoj mobilni
Foto: Shutterstock

probajte da promenite navike

BRZO VAM SE PRAZNI BATERIJA NA TELEFONU? Verovatno pravite ove 3 VELIKE GREŠKE koje je oštećuju: Evo kako da sačuvate svoj mobilni

Tech -

Baterije pametnog telefona napajaju senzore koji služe za praćenje šta se dešava sa telefonom, kao i njegovim vlasnikom. Uz to, ekran je sve veći... Postoji i čitav niz stvari koje korisnici rade, a koje dodatno štete po ionako opterećenu baterije.

Kako piše The Sun, Gugl je napravio analizu šta korisnici Android uređaja rade pogrešno. Našli su tri kritične greške.

mobilni telefon, punjač, usb priključak
foto: Profimedia

Priguši svetla, isključi Wi-Fi...

Svaka nova verzija Android sistema dolazi sa nizom novih podešavanja koja utiču na bateriju – njeno zdravlje se može povećati ili smanjiti. Međutim, većina korisnika zapravo ne brine o tome i svakodnevno koristi najbolje performanse.

Gugl je, pak, upozorio da je dovoljno da promenite samo nekoliko podešavanja kako biste bar malo sačuvali zdravlje baterije vašeg pametnog telefona. Neophodno je smanjiti osvetljenost ekrana i zvuk samog telefona ili isključiti Bluetooth i Wi-Fi kada se ne koriste. Te male promene mogu imati veliki uticaj na duži rok.

Investirajte u originalni punjač

Mnogi pametni telefoni više ne dolaze sa punjačima i to može biti problematično. Ali nemojte tražiti najjeftinije rešenje. Bolje uložite nekoliko evra više za originalni punjač. Na taj način, pored mogućeg sprečavanja kratkog spoja i paljenja uređaja, moći ćete da koristite opcije poput brzog punjenja i uštede kapaciteta baterije.

deca, telefon
foto: Shutterstock

Bavite se štetnim aktivnostima

Drugi razlog za narušavanje zdravlja baterije pametnog telefona je – bavljenje štetnim aktivnostima. Pod ovim Gugl podrazumeva sve one aktivnosti koje vrše veliki pritisak na bateriju – uvek na lokaciji, uključivanje deljenja mreže, dugo igranje mobilnih igrica ili gledanje video sadržaja...

Pored toga, veliki temperaturni ekstremi (toplota i hladnoća) utiču na zdravlje baterije. Iako ovi saveti nisu neophodni kada je uređaj nov i radi savršeno, nije loše da ih praktikujete od samog početka. Ovo će sačuvati zdravlje vaše baterije i obezbediti da ona traje duže.

(Kurir.rs/Net.hr/A.G.)

Bonus video:

02:51

NISMO DALEKO OD SMANJENJA BROJA RADNIH SATI! Stručnjaci: Tehnologija napreduje, možda se i kod nas UKINE RADNA NEDELJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track