DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI SLOVO "I" U IPHONE-U: Konačno je rešena nedoumica, a iznenadićete se OD KOGA je prvobitno potekla ideja
Foto: Profimedia

evo odgovora

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI SLOVO "I" U IPHONE-U: Konačno je rešena nedoumica, a iznenadićete se OD KOGA je prvobitno potekla ideja

Tech -

Epl je svoj prvi pametni telefon pustio u prodaju 2007. Nazvali su ga, kako znamo, iPhone, slično kako su zvali i svoje druge proizvode iPod i iMac. Danas mnogi proizvodi u svom imenu sadrže "i", uključujući: iPad, iCloud i iOS. No šta znači taj "i"?

Još od 1998.

Kako bismo odgovorili na to pitanje, trebamo se vratiti malo unazad u istoriju, pre nego što je nastao prvi iPhone. Prvi i-uređaj koji je Apple izbacio je iMac, još 1998., a Stiv Džobs je želeo da iMac bude računar koji se može jednostavno koristiti u kancelariji, kod kuće i u školama.

Ajfon
foto: Reuters

Izjavio je da je Apple odlučio staviti "i" u naziv kako bi označio reč "internet". Naime, ovo je bio prvi Mac koji je omogućio jednostavno i brzo povezivanje s internetom, što u ono doba nije bilo posebno rašireno. Nadao se da će iMac inspirisati ljude i da će se u školi koristiti za proučavanje i pronalazak informacija.

U ranim danima iMaca "i" je označavao i druge stvari. U svojoj prezentaciji Džobs je predstavio i druga moguća značenja ovog slova.

Mobilni Telefon, Ajfon, Epl
foto: Shutterstock

"Stiv Džobs je rekao da 'i' označava internet, individualnost, instrukciju, informisanje i inspiraciju", objasnio je advokat iz Comparitecha Paul Bischoff dodavši kako "i" nije imalo zvanično značenje, prenosi Reader's Digest. "Aludirao je i na to da je 'i' lična zamenica te da 'instrukcija' označava obrazovnu svrhu", dodao je.

S vremenom je "i" postao pravi identifikator brenda kao kratak i lako pamtljiv simbol. Sada znate i šta znači.

(Kurir.rs/Index/T.B)

Bonus video:

00:37

Starleta Tijana Ajfon u nikad vrelijem izdanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track