LEGENDARNOJ KONZOLI DOŠAO KRAJ: Nintendo gasi servise za 3DS i Wii U
Foto: Printscreen YouTube

sviraju kraj

LEGENDARNOJ KONZOLI DOŠAO KRAJ: Nintendo gasi servise za 3DS i Wii U

Tech -

Svaka igračka konzola, ma koliko bila popularna, ima svoj životni vek, koji se u moderno doba uglavnom završi isključivanjem nekih servera za online sadržaj i usluge. Tim putem od 8. aprila kreću Nintendova prenosna konzola 3DS i kućna konzola Wii U.

Već marta prošle godine se krenulo tim putem, kada je za ove dve konzole ugašen market za trgovinu igara, ali su druge online funkcije nastavile da rade. Nakon 8. aprila gase se zvanični serveri za multiplejer igre, rang liste i druge distribucije podataka. Jedini izuzetak je Pokemon Bank platforma, na koju možete da se pretplatite i da sačuvate svoje kolekcije iz Pokemon igara. Ono što je važno jeste da igre koje imate u digitalnom vlasništvu će i dalje moći da se preuzimaju i ažuriraju. Podrška za igre koje nisu Nintendove takođe staje (sa par izuzetaka).

Polako gašenje Wii U konzole i nije tako čudno, ta konzola broji 12 godina, jako je loše prošla na tržištu i nije dobijala bolje modele tokom svog životnog perioda, tako da je Switch došao relativno brzo, već početkom 2017. Neke igre su zadržale jake baze igrača i pored toga, ali očigledno oni nisu dovoljan razlog da održe u životu silne servere.

3DS Nitendo
foto: Printscreen Yootube

Sa druge strane, 3DS je poprilično dobro prošao u prodaji od kada je izašao, a to je bilo pre skoro punih 13 godina. Zbog toga je tokom svog života ova konzola dobijala nekoliko novih verzija, između ostalog i značajno ojačanu avgusta 2014. pod nazivom New 3DS (XL). Tako da, Nintendo zapravo gasi online podršku za konzolu koja nema ni punih deset godina života. Naravno, čim je ovo najavljeno, šuškanja o tome da je sve ovo priprema za najavu nove Nintendove konzole, su se samo pojačala.

Kurir.rs/Svet kompjutera/ D.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track