UKRALI SU VAM MOBILNI TELEFON? Pomoću ovih 5 koraka možete da ga locirate sa preciznošću od 2 metra!
Foto: Shuterstock

tricks&TIPS

UKRALI SU VAM MOBILNI TELEFON? Pomoću ovih 5 koraka možete da ga locirate sa preciznošću od 2 metra!

Tech -

Deljenje lokacije uživo na Google Maps-u može vam pomoći da pronađete ukradeni pametni telefon.

Funkcija u aplikaciji Maps „deljenje lokacija uživo“ sa prijateljima i porodicom, pokazala se značajna u praćenju i pomaže da pronađete ukradeni pametni telefon.

Ova funkcija Google Maps pruža pristup u realnom vremenu lokaciji uređaja (sa preciznošću do 2 metra), procentu baterije i drugim važnim informacijama.

Ako ste izgubili telefon koji deli lokaciju u realnom vremenu sa drugim uređajem, najbolje je da ne zovete telefon, nego da pratite lokaciju uživo uz pomoć nadležnih, posebno ako je ukraden.

mapa, gps
foto: Shutterstock

Nažalost, ovo funkcioniše samo ako je pametni telefon još uvek ima aktivnu internet vezu i nije isključen.

Funkcija postaje neefikasna ako lopov ukloni SIM karticu. Zato je preporučljivo umesto toga koristiti eSIM. Google Maps omogućava korisnicima da dele svoju lokaciju uživo čak i sa korisnicima koji nisu na Google-u, a to se može deliti pomoću bilo koje platforme za razmenu poruka.

Slična funkcija je već neko vreme dostupna na WhatsApp-u i Telegramu. Druge aplikacije kao što su Ola i Uber takođe nude mogućnosti deljenja lokacije uživo.

Funkcionalnost se razlikuje od WhatsApp-a ili Telegrama jer vam omogućava da delite lokaciju uživo ne samo unutar aplikacije već i putem drugih komunikacijskih aplikacija. Ova funkcija radi čak i kada je „Istorija lokacija“ onemogućena.

Funkcija takođe može izazvati zabrinutost za privatnost kod nekih korisnika. Međutim, u ovom konkretnom scenarijumu pokazale su se ključnim u pronalaženju i vraćanju izgubljenog telefona.

KAKO DA PODELITE LOKACIJU UŽIVO U GOOGLE MAPS?

  • Proverite da li imate najnoviju verziju Google Maps.
  • Kliknite na "sliku profila" u gornjem desnom uglu
  • Odaberite "deljenje lokacije" i kliknite "podeli lokaciju"
  • Odaberite željeno trajanje deljenja i generišite vezu za deljenje.
  • Da završite deljenje, dodirnite "Deljenje putem linka" i pritisnite "Stop".

Takođe aplikaciji Maps morate dati dozvolu da pristupi vašoj lokaciji u svakom trenutku. Kada završite, vaša porodica ili prijatelji moći će pratiti vašu lokaciju uživo sa svog pametnog telefona ili čak laptopa sa aktivnom internet vezom.

mobilni telefon
foto: Profimedia

U pokušaju da ovu funkciju učini dostupnom širokoj bazi korisnika, Google Maps osigurava kompatibilnost sa većinom Android uređaja i ostaje poželjan izbor za mnoge korisnike iOS-a.

Međutim, ova funkcija nije nije podržana na nalozima Google Workspace, a ni na platformi Google Maps Go.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track