AKO IMATE LOŠIJI RAČUNAR, MAJKROSOFTU VREDITE MANJE? Stari hardveri imaju problema sa Windows 10
Foto: Profimedia

komplikacije

AKO IMATE LOŠIJI RAČUNAR, MAJKROSOFTU VREDITE MANJE? Stari hardveri imaju problema sa Windows 10

Tech -

Microsoft aplikacija pružiće svima koji koriste Windows 11 na
nekompatibilnom hardveru uvid u njihov potencijalni budući problem.

Microsoft redovno ažurira aplikacije unutar Windowsa putem svoje prodavnice. Umesto čekanja na izdanje operativnog sistema, može da izda popravke i dodatne funkcije kada god su spremne. Aplikacije poput Kalendara, Fotografija i Kalkulatora dobile su ažuriranje u januaru, što je uzrokovalo probleme za mnoge korisnike Windows 10.

Na zvaničnom forumu podrške pokrenuta je dugotrajna rasprava jer su korisnici otkrili da aplikacije koje su ranije radile sada odjednom prestaju da funkcionišu.

Windows 10, Windows 11
foto: Shutterstock

Korisnici su prijavljivali probleme prilikom otvaranja fotografija iz Explorer-a, problemi s Kalkulatorom, i tako dalje. Čak ni ponovna instalacija Windowsa 10 nije donela olakšanje.

Naravno, korisnici bi prijavili probleme putem Feedback Hub-a, ali, nažalost, i to se činilo neispravnim za njih.

Problemi nisu nastali usled ažuriranja samog Windowsa, pa u odsustvu zvaničnog komentara od strane Microsofta, pogođeni korisnici su istražili kako su njihove ranije funkcionalne instance zadesile ove nevolje.

Odgovor izgleda leži u korišćenju starog hardvera. Intel Core 2 Duo i Quad procesori su se pojavili u nekim izveštajima, kao i neki AMD Athlon čipovi. Core 2 linija se prvi put pojavila 2006. godine i iako nije na listi zvanično podržanih procesora za Windows 10, procesor je bio dovoljno moćan za mnoge produktivne zadatke, sve do sada.

Čitatelj sajta The Register je kontaktirao kako bi ukazao na situaciju: "Uobičajena teorija je da problematični komponent koristi neko proširenje instrukcija koje Core 2 ne podržava, poput SSE 4.2."

Iako su neki korisnici shvatili ovo kao dokaz da je Microsoft napravio ovu promenu kako bi prisilio korisnike da kupe novi hardver, izgleda da je više reč o grešci nego o zaveri. Čitatelj je primetio: "Verujem da je neki razvojni inženjer u MS-u pogrešno postavio prekidač kompajlera prilikom izgradnje deljene komponente (neki dokazi ukazuju na Visual C++ runtime)."

Microsoft, FT
foto: Reuters

Iako je Microsoft poznat po održavanju unazadne kompatibilnosti, The Register sumnja da kompanija obavlja mnogo testiranja unazad na nekompatibilnom hardveru. Cinično bi se moglo reći da već ima dovoljno problema sa kvalitetom kada je u pitanju hardver koji podržava.

Ipak, zbog automatskog ažuriranja Windowsa, izbegavanje ažuriranja na duži rok je problematično i ako je potrebno popraviti ranjivost, potencijalno opasno. Problemi s kojima se sada susreću korisnici Windowsa 10 takođe trebaju razmisliti o fanovima Windowsa 11 koji su uspeli da pokrenu najnoviju verziju Microsoft-ovog operativnog sistema na nekompatibilnom hardveru.

Windows 10, Windows 11
foto: Shutterstock

Ako kompanija može nenamerno da oduzme podlogu korisnicima Windowsa 10 na zastarelom hardveru, isto se lako može dogoditi i njima.

The Register je kontaktirao Microsoft kako bi saznao njihovo mišljenje o situaciji, ali za sad je bez odgovora.

Itvesti/Kurir.rs/D.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track