OVO SU NAJBOLJI GEDŽETI ZA SAMOODBRANU ŽENA: Ono kad privezak postaje biber-sprej a olovka nož za samoodbranu
Foto: instagram/valglam

SAME SVOJI HEROJI

OVO SU NAJBOLJI GEDŽETI ZA SAMOODBRANU ŽENA: Ono kad privezak postaje biber-sprej a olovka nož za samoodbranu

Tech -

Marketing biber sprej i boksera za žene nisu novost, ali zahvaljujući TikTok-u i Instagramu, zaštitni dodaci dobijaju zadivljujući rebrend.

Bićete bezbedni znajući da tuba sjaja za usne sigurno zvecka o bočicu biber spreja u vašoj torbi.

U TikTok video snimku pod naslovom „Alati za samoodbranu koji su potrebni svakoj devojci“ videćete koliko je ovo praktično! U videu koji ima 14 miliona lajkova par ruku sa ažurnim akrilnim noktima pokazuje kako se koristi odgovarajući privezak za ključeve za samoodbranu.

To je metalni prsten toliko pun dodataka da izgleda kao šarm narukvica ukrštena sa ključevima domara. Kanister sa dijamantom oslobađa izgoreli narandžasti mlaz. Tuba za ruž otkriva skriveni tejzer. Sjajni, tupi štap koji se zove Kubotan mogao bi se, navodno, koristiti za razbijanje prozora. Na ekranu vidimo olovku koja se koristi za pisanje reči: „ Dame, ostanite bezbedne“. Vrh olovke se otvara - to je takođe nož.

@staysafeladiess Self Defense Tools every Girl needs‼️ Link in bio #selfdefensekeychain #selfdefense #safety #foryou ♬ Up - Cardi B

Poput čekanja u redu za korišćenje javnih kupatila ili čekanje ispred bankomata u večernjim satima, briga da će te biti napadnuti je deo života većine žena.

Ali u bljesku kamenčića i perja, žene se osećaju manje pasivno u pogledu samoodbrane.

Između februara 2020. i marta 2021., pretrage na Google za termin „privezak za ključeve za samoodbranu“ su se desetostruko povećale. TikTok ​​sa varijacijama na heštegu „lanac za ključeve za samoodbranu“ pregledan je više od 480 miliona puta.

Birdie, alarm za ključeve sa sjajnijom estetikom, beleži veliku prodaju, izvan onoga što smo je zamišljeno. Otkako je lansiran krajem 2019. suosnivač kompanije kaže da je zaista velika grupa devojaka koja želi pomoć.

Samoodbrana
foto: Profimedia

Možda ste videli sve popularnije „privezke za mačke za samoodbranu“ — komade plastike u obliku mačića koji su se namnožili na Etsi-u i Instagramu. Očaravajuće i često blistave, namenjene su da se nose na prstima i da se koriste za oštrenje udaraca - mesingani zglobovi, rebrendirani. Oni su ilegalni u nekim državama. U novembru 2019. žena se odbranila od pokušaja seksualnog napada u svom dvorištu koristeći odbrambeni privezak za ključeve u obliku mačke. A cena im je smešna!

Porast dodataka za samoodbranu na društvenim medijima je više lokalni - većina su to male firme, često u vlasništvu obojenih žena, koje prodaju uglavnom preko društvenih medija. Vlasnik kompanije SheDefense, koja 90% svog poslovanja obavlja na Instagramu kaže da „obično kada ljudi imaju posao, oni se mole da njihovi kupci koriste njihove proizvode i daju im povratne informacije. Dok takođe sa naše strane gledišta, molim se da moji klijenti nikada ne moraju da ga koriste."

Običan privezak za ključeve iz SheDefense-a uključuje bočicu biber spreja u sjajnoj kožnoj futroli, lažni ključ koji otkriva sklopivi nož, blistavi Kubotan i džinovski, lepršavi pom-pon (pom-pon nije oružje za odbranu; to je pom-pon.) Možete dodatno da platite da biste dodali dodatke, kao što je sklopivi bledo ružičasti noćni štapić. Neke države imaju zakonska ograničenja za određene predmete za samoodbranu: U većini slučajeva biber sprej mora biti ispod 75ml; dok negde može biti do 150ml, dok neke države zahtevaju dozvole za nošenje tejzera ​​ili omamljivača.

Kao i svaki drugi alat za samoodbranu, legalan je sve dok je odgovor odgovarajući na pretnju.

She’s Birdie je tanak alarm i stroboskopa u boji šerbeta, koji podseća na iPod Nano. Većina kompanija za dodatnu opremu za samoodbranu prodaje neku verziju dodatka za alarm za privezak za ključeve koji oslobađa mjaučući krik, poput auto alarma za vaše telo.

Kombinaciji estetike i praktičnosti uređaja za ličnu bezbednost teško je odoleti. Jedino pitanje bi bilo da li ste kupili Birdie boje lavande ili blistavo srce alarm od SheDefense ili neku od uglađenih zlatnih ogrlica sa pištaljkom koje se prodaju na Etsiju, a koje me podsećaju, na sve stvari, na čuveni nosivi vibrator iz Vespera.

Tu je i Flare, kompanija koju su osnovale dve žene pozivaju korisnike da drže pritisnuto nevidljivo dugme na metalnoj narukvici u obliku manžetne, programiranoj u aplikaciji, koja šalje vašu GPS lokaciju na tri unapred programirana kontakta. Ovo su zviždaljke za silovanje, u suštini, bez konotacije i sa elegantnijim dizajnom.

Interesantno je videti kako proizvodi za samoodbranu žena iznenada eksplodiraju u popularnosti na TikTok-u, jer je mesto samoodbrane u feminističkom pokretu tako dugotrajna debata. Preterano naglašavanje samoodbrane može nas navesti u zabludu da poverujemo da napad mora da znači strance i mračne ulice. Dok većinu seksualnih i fizičkih napada na žene počini neko koga poznaju, ističu stručnjaci. Zaštititi sebe od neprijatelja kojeg poznajete je veći prioritet od zaštite od neprijatelja kojeg ne poznajete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track