"LUDILO VEŠTAČKE INTELIGENCIJE" Nvidia nakratko ispred Amazona po tržišnoj vrednosti
Foto: Promo

market

"LUDILO VEŠTAČKE INTELIGENCIJE" Nvidia nakratko ispred Amazona po tržišnoj vrednosti

Tech -

Nvidia je u ponedeljak nakratko nadmašila Amazon po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je euforija oko veštačke inteligencije katapultirala proizvođača čipova na četvrtu najvredniju američku kompaniju.

Sa rekordnih 734,96 dolara, Nvidia je vredela 1,82 triliona dolara u tržišnoj vrednosti, u poređenju sa 1,81 biliona dolara za maloprodajnog giganta Amazon i nekoliko milijardi dalje od 1,87 biliona dolara vlasnika Alphabeta, prema podacima LSEG-a.

Poslednji put kada je Nvidia bila vrednija od Amazona bila je 2002. godine, kada je svaka vredela ispod 6 milijardi dolara.

Nakon prošlomesečne prodaje Amazona investitori gledaju na Nvidine kvartalne rezultate 21. februara, poslednju od megacap kompanija koja je prijavila ovu sezonu zarade.

KapitalRS, NVIDIA
foto: Promo

Akcije kompanije su porasle za 47% od početka godine, što ga čini najvećim dobitkom među komponentama S&P 500.

Promašeni kvartalni rezultati i snažna predviđanja Nvidie pre godinu dana utvrdili su da je dizajner čipova bio na vrhunskoj poziciji u snabdevanju tehnološkim kompanijama koje rade na takozvanoj generativnoj veštačkoj inteligenciji kao što su chatbotovi i kreiranje slika.

Očekivanja jakog implementiranja AI podigla su akcije NVidie, čineći je akcijama sa najboljim učinkom među takozvanim „Veličanstvenim sedam“ sa porastom od 223% u poslednjih 12 meseci. Meta Platforms je drugi sa porastom od 163%.

Microsoft je u januaru pretekao Apple otvara i postao najvrednija kompanija na svetu, a Alphabet je na trećem mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track