ČUVARI KAPIJE NA UDARU EU: Apple i Microsoft čekaju odluku! Ko ne izmiri obaveze - DRAKONSKA kazna!
Foto: Shutterstock

Web

ČUVARI KAPIJE NA UDARU EU: Apple i Microsoft čekaju odluku! Ko ne izmiri obaveze - DRAKONSKA kazna!

Tech -

Evropska komisija je u utorak saopštila da nekoliko uslužnih platformi koje pružaju Apple i Majkrosoft ne bi trebalo da budu označene kao „čuvari kapija“ (gatekeepers), što bi ih učinilo podložnim teškim obavezama prema pravilima EU.

EU Komisija je saopštila da je istraga koja je otvorena u septembru pokazala da Apple iMessage i Majkrosoft online pretraživač Bing, web pretraživač Edge i servis za online oglašavanje Microsoft Advertising ne bi trebalo da budu označeni kao "gatekeeper".

Evropska Unija, DMA
foto: Shutterstock

Ciljevi politike su kontrola tzv "gatekeeper" kompanija koje pružaju „usluge osnovne platforme“ sklone nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što su društvene mreže ili pretraživači.

Da bi bila određena kao gatekeeper, preduzećima je potrebna ili tržišna kapitalizacija od najmanje 75 milijardi evra ili godišnji promet od 7,5 milijardi evra. Oni takođe moraju da obezbede određene usluge kao što su pretraživači, mesindžeri ili društveni mediji, koji imaju najmanje 45 miliona mesečnih krajnjih korisnika u EU i 10.000 godišnjih poslovnih korisnika.

Kompanije koje ispunjavaju kriterijume suočiće se sa raznim novim obavezama, kao što je interoperabilnost njihovih usluga sa konkurentskim aplikacijama. Prekršitelji rizikuju novčane kazne do 20% svog globalnog prihoda.

Evropska Unija, DMA
foto: Shutterstock

Prva lista ovih gatekeeper-a trebalo bi da bude objavljena u sredu. Brisel i dalje razmišlja o uključivanju Apple-ove aplikacije za ćaskanje iMessage i Microsoftovog pretraživača Bing. Dva tehnološka giganta tvrde da njihove usluge nisu dovoljno popularne da opravdaju uključivanje.

Microsoft tvrdi da Bing ne bi trebalo da podleže istim zahtevima kao mnogo veća Google pretraga, citirajući dve osobe sa direktnim saznanjem o ovom pitanju.

Bing pretraživač
foto: Shutterstock

Iz kompanije napominju da Bing ima tržišni udeo od samo 3%. Ako je Microsoft primoran da ponudi pristup rivalskim pretraživačima, rezultat bi mogao samo da pojača Google-ov postojeći monopol pretrage.

Apple, u međuvremenu, kaže da iMessage jednostavno nema dovoljno korisnika u EU da bi se klasifikovao kao gatekeeper. Kao rezultat toga, kompanija tvrdi da mesindžer ne bi trebalo da se suoči sa istim zahtevima kao Metin WhatsApp.

Ishod njihovog lobiranja mogao bi se pojaviti ove nedelje. Ukoliko službe budu određene kao gatekeeper, kompanije će imati šest meseci da izmire obaveze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track