GREŠKA VREDNA 500 MILIONA EVRA! Žestoka kazna stiže za Apple
Foto: Promo

žalba Spotify-a

GREŠKA VREDNA 500 MILIONA EVRA! Žestoka kazna stiže za Apple

Tech -

Evropska unija je spremna da kazni Apple sa oko 500 miliona evra (539 miliona dolara) zbog navodnih kršenja zakona o konkurenciji EU.

Predviđena kazna, procenjena na oko 500 miliona evra (539 miliona dolara), biće objavljena u narednih mesec dana, izveštava FT (Financial Times). Apple bi se mogao suočiti sa kaznom do 10% svog globalnog godišnjeg prihoda.

Žalba kompanije Spotify na smernice prodavnice aplikacija

Ovaj razvoj događaja proizilazi iz istrage koju je pokrenula pritužba kompanije Spotify, u kojoj se navodi pristrasnost Apple-a prema sopstvenom muzičkom servisu, Apple Music, kroz politike App Store-a.

Spotifaj
foto: PSL Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraga ispituje da li je Apple sprečavao aplikacije da obaveštavaju korisnike iPhone-a o isplativim alternativama za pretplatu na muziku izvan App Store-a. Pokrenuta je nakon formalne žalbe koju je aplikacija za striming muzike Spotify podnela regulatorima 2019.

Navodi i posledice EU

Otkriveno je da će Komisija proglasiti postupke Apple nezakonitim, što je u suprotnosti sa propisima bloka koji imaju za cilj podsticanje konkurencije na jedinstvenom tržištu.

Komisija planira da zabrani Apple-ovu praksu sprečavanja muzičkih usluga da korisnicima izvan App Store-a omogući prelazak na ekonomičnije opcije. Brisel će optužiti Apple da koristi svoju dominantnu poziciju i sprovodi antikonkurentnu trgovinsku praksu protiv konkurenata, označavajući uslove tehnološkog giganta kao „nepoštene uslove trgovanja“.

Značajno sprovođenje propisa

Ovaj potez označava jednu od najznačajnijih finansijskih sankcija koje je EU nametnula velikim tehnološkim korporacijama. Google se takođe suočio sa nizom novčanih kazni u ukupnom iznosu od oko 8 milijardi evra tokom nekoliko godina, koje su trenutno sporne na sudovima.

Iako Brisel ranije nije kaznio Apple zbog kršenja zakona o monopolu, suočio se sa kaznom od 1,1 milijarde evra u Francuskoj 2020. zbog navodnog antikonkurentnog ponašanja, koja je kasnije smanjena na 372 miliona evra nakon žalbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track