NJIMA JE ILON MASK REKAO NE! Nuđene mu akcije najjače AI firme na svetu, ali ih je oduvao i bez zadrške otkrio razlog
Foto: Reuters

jasno i glasno

NJIMA JE ILON MASK REKAO NE! Nuđene mu akcije najjače AI firme na svetu, ali ih je oduvao i bez zadrške otkrio razlog

Tech -

Bio je kopredsedavajući kompanije AI zajedno sa Semom Altmanom kada je osnovana u decembru 2015. i obećao je milijardu dolara za projekat, ali je akcije firme odbio i potom kritikovao istu. Šta je sve na tu temu otkrio Ilon Mask.

OpenAI je stvoren kao neprofitna organizacija fokusirana na razvoj veštačke inteligencije „na način koji će najverovatnije koristiti čovečanstvu u celini“.

U odgovoru na pitanje korisnika X o njegovoj osnivačkoj donaciji, Mask je dodao da mu nije jasno kako je struktura kompanije legalna. Milijarder nije rekao kada mu je, koliko i ko mu je ponuđeno akcije.

OpenAI je nedavno procenjen na oko 80 milijardi dolara, objavio je The New York Times. Procena je usledila nakon dogovora koji je omogućio osoblju da unovči svoje akcije u kompaniji, prema izveštaju.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Mask se razišao sa proizvođačem ChatGPT-a 2018. godine, dajući ostavku iz njegovog odbora kako bi „eliminisao potencijalni budući sukob“ zbog Teslinog fokusa na AI.

Međutim, Mask je kasnije tvrdio da je dao otkaz zbog neslaganja sa OpenAI timom.

Milijarder je nastavio da kritikuje kompaniju koje se bavi veštačkom inteligencijom, posebno njeno partnerstvo sa više milijardi dolara sa tehnološkim gigantom Majkrosoftom. Mask je prošle godine rekao da je neprofitna organizacija sada fokusirana na „maksimalni profit“ – nešto za šta je rekao da mu nikada nije bila namera.

Mask je pokrenuo sopstvenu AI kompaniju prošle godine i objavio chatbot koji se takmiči sa OpenAI-jevim chatbotom ChatGPT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track