DA LI STE PROMENILI PIN NA MOBILNOM TELEFONU? Ako se sastoji od 6 cifara, možete biti u problemu!
Foto: Shutterstock

smartphone

DA LI STE PROMENILI PIN NA MOBILNOM TELEFONU? Ako se sastoji od 6 cifara, možete biti u problemu!

Tech -

Android 14 je izbačen u oktobru 2023. godine, a predstavljanje se proširilo i nakon početnog lansiranja da bi doseglo mnoge uređaje koji koriste Google-ov vlasnički operativni sistem. Sada kada većina Android uređaja radi na ažuriranom sistemu, vredi istražiti neke od važnijih funkcija, uključujući poboljšanu lupu, pločicu za brza podešavanja i šifrovane zdravstvene podatke.

Međutim, manje stvari je važnije od bezbednosti vašeg uređaja, a Android 14 ima dve nove postavke vezane za unos PIN-a o kojima ćete želeti da vodite računa.

Iako postoje različiti načini za otključavanje telefona, od složenog uzorka do prepoznavanja lica, korisnici koji svaki put unose PIN treba da primete značajne promene. Tipično, nove bezbednosne funkcije imaju za cilj da poboljšaju bezbednost, ali sa Androidom 14, želećete da malo pažljivije pogledate jedan od ovih dodataka i razmotrite njihove implikacije.

ISKLJUČITE AUTOMATSKO OTKLJUČAVANJE NA ŠESTOCIFRENIM PIN-OVIMA

Dok je Android 14 uključivao ažuriranja koja poboljšavaju korisničko iskustvo u celosti, bezbednost je bila veliki fokus. Jedna funkcija koju je Google nastojao da poboljša bezbednost iza otključavanja vašeg telefona je funkcija automatskog otključavanja na svim PIN-ovima koji imaju najmanje šest cifara.

Mobilni Telefon, Sigurnost, Password, Lozinka
foto: Shutterstock

Problem? Postoji vizuelni znak koji pokazuje kada je vaš pin dugačak šest cifara. Sa PIN-ovima kraćim ili dužim od šest, telefon prikazuje uobičajenu strelicu „Enter“ koju morate pritisnuti da biste potvrdili svoj kod. Sa šestocifrenim PIN-om, ova strelica nestaje, što upozorava svakoga ko špijunira preko vašeg ramena na tačan broj cifara koji ste uneli.

Ovo deluje kao veliki previd od strane Google-ovog bezbednosnog tima, jer je cela poenta da se nikome ne daju nagoveštaji o tome koliko je dug vaš PIN ili koji bi mogao da bude vaš PIN.

Dok će korisnici koji se brinu o bezbednosti verovatno biti pametni u postavljanju svog šestocifrenog PIN-a, povremeniji potrošači mogu izabrati niz koji se lako pamti: šestocifreni rođendan od dva broja za mesec, dan i godinu.

Najbolje je da jednostavno isključite ovu funkciju, što je, na sreću, lako učiniti. Dok unosite svoj novi šestocifreni PIN, pojavljuje se polje za potvrdu koje možete lako da poništite.

UVERITE SE DA SU ANIMACIJE ONEMOGUĆENE

Pre Androida 14, svaki put kada unesete cifru za svoj PIN, on bi zasvetleo. Kao što možete da zamislite, ovo znatno olakšava svakome da odredi vaš PIN, minimizirajući efikasnost bezbednosti vašeg telefona.

Kao deo ažuriranja, sada možete da isključite tu animaciju. Kada je onemogućeno, ništa se ne dešava na ekranu, tako da morate više da obratite pažnju na brojeve koje pritiskate. Iako nedostatak vizuelnog znaka u početku može da smeta, vredi se naviknuti na bezbednije iskustvo korišćenja pametnog telefona. Samo idite malo sporije kada unosite svoj PIN, jer više nećete imati tu vizuelnu potvrdu kada unesete broj.

telefon, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Da biste lako isključili animaciju svetla ako koristite PIN unos:

  1. Idite na podešavanja telefona
  2. Pronađite Bezbednost i privatnost
  3. Kliknite na Otključavanje uređaja
  4. Kliknite na ikonu zupčanika pored Zaključavanje ekrana
  5. Omogućite poboljšanu privatnost PIN-a

U ovom odeljku takođe možete da uključite i automatsko potvrđivanje otključavanja na šestocifreni PIN.

ALTERNATIVE KORIŠĆENJU PIN-A

Ako ste malodušni oko korišćenja PIN-a za otključavanje telefona, Android uređaji nude tri alternative. Više vizuelnih korisnika može da iskoristi Pattern unlock, koje nudi mrežu tačaka veličine 3x3 na kojoj ćete nacrtati obrazac koji se lako pamti.

Mobilni Telefon, Sigurnost, Password, Lozinka
foto: Shutterstock

Kada koristite šablon za vašu bezbednost, telefon oponaša vaše unose animacijom koja može upozoriti znatiželjne oči o tome šta je vaš obrazac. Ovo možete da isključite u podešavanjima tako što ćete pratiti gorenavedene korake sa šablonom postavljenim kao opciju zaključavanja ekrana i isključiti opciju „Učini obrazac vidljivim“.

Pored toga, možete koristiti alfa-numeričku lozinku od najmanje četiri znaka. Ovo može imati potencijal da bude najsigurniji metod, ali takođe ima najveći potencijal da bude zaboravljen.

Konačno, možete ići najmanje bezbednim putem i u potpunosti ukloniti zaključavanje ekrana, što se, naravno, ne preporučuje i ostavlja vas najranjivijim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track