MASK JOŠ JEDNOM ZAPANJIO SVET: "Imamo prvog ljudskog pacijenta koji može da kontroliše miša mislima"
Foto: Shutterstock

TELEPATIJA JE POSTALA STVARNOST

MASK JOŠ JEDNOM ZAPANJIO SVET: "Imamo prvog ljudskog pacijenta koji može da kontroliše miša mislima"

Tech -

Čini se da se prvi ljudski pacijent sa ugrađenim čipom mozga iz Neuralinka potpuno oporavio i sposoban je da kontroliše kompjuterskog miša koristeći svoje misli, rekao je osnivač startapa Ilon Mask kasno u ponedeljak.

"Napredak je dobar, a izgleda da se pacijent potpuno oporavio, sa nervnim efektima kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo razmišljajući", rekao je Mask na događaju Spaces na platformi društvene mreže X.

Mask je rekao da Neuralink sada pokušava da dobije što više klikova na dugme miša od pacijenta.

Neuralink, Elon Musk
foto: Shutterstock

Kompanija je prošlog meseca uspešno ugradila čip svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što je u septembru dobila odobrenje za regrutaciju na ljudima.

Studija koristi robota da hirurški postavi implantat interfejsa mozak-kompjuter u region mozga koji kontroliše nameru kretanja, rekao je Neuralink, dodajući da je početni cilj da omogući ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći svoje misli.

Elon Musk
foto: Shutterstock

Mask ima velike ambicije za Neuralink, rekavši da bi to olakšalo brzo hirurško umetanje njegovih čip uređaja za lečenje stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.

Neuralink, koji je prošle godine procenjen na oko 5 milijardi dolara, suočio se sa ponovljenim pozivima na ispitivanje u vezi sa svojim bezbednosnim protokolima. Takođe firma je i kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva saobraćaja u vezi sa kretanjem opasnih materija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track