APPLE SAOPŠTIO: Na ova 4 modela vek baterije je duprilan
Foto: Shutterstock

testiranja potvrdila

APPLE SAOPŠTIO: Na ova 4 modela vek baterije je duprilan

Tech -

Kompanija tvrdi da sva četiri modela mogu da zadrže 80 odsto svog prvobitnog punjenja nakon 1.000 ciklusa.

Apple je ažurirao vek trajanja baterije iPhone-a 15. Kompanija je u utorak saopštila da njeni najnoviji iPhone-i mogu da zadrže 80 odsto svog prvobitnog kapaciteta punjenja nakon 1.000 ciklusa - dvostruko više od prethodne procene kompanije - bez ikakvih novih ažuriranja hardvera ili softvera. Ne tako slučajno, promena će stići na vreme za predstojeće propise EU koji će dodeliti energetsku ocenu dugovečnosti baterije telefona.

Apple, Iphone, Baterija
foto: Shutterstock

Dokumenti podrške na mreži su navodili da baterije za iPhone održavaju 80 procenata svog prvobitnog punog punjenja nakon 500 ciklusa. Ali nakon što je kompanija ponovo testirala dugoročno zdravlje baterije u svojim pametnim telefonima iz 2023. iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, otkrila je da mogu zadržati 80 posto kapaciteta nakon najmanje 1.000 ciklusa. Kompanija je saopštila da će njeni dokumenti podrške biti ažurirani u utorak kako bi odražavali novu procenu.

Apple kaže da je njegovo testiranje uključivalo punjenje i pražnjenje baterija 1.000 puta pod određenim uslovima i niz testova koji odražavaju uobičajenu upotrebu. Što se tiče toga kako se procena udvostručila bez ikakvih fizičkih ili softverskih promena, kompanija pripisuje nadogradnju stalnim poboljšanjima komponenti baterije i upravljanja napajanjem iOS-a.

Tržište, Android, Rast, Apple
foto: Shutterstock

Za starije (pre 2023.) iPhone-e, prvobitna procena zadržavanja 80 posto kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i dalje stoji - barem za sada. Apple je rekao da istražuje da li procene starijih modela treba da se ažuriraju.

Počev od juna 2025., proizvođačima pametnih telefona i tableta koji posluju u EU biće dodeljena ocena (A do G) koja ukazuje na njihovu energetsku efikasnost, dugovečnost baterije, zaštitu od prašine i vode i otpornost na slučajne padove. Deo za dugovečnost baterije zahteva najmanje 800 ciklusa punjenja uz zadržavanje najmanje 80 procenata njihovog prvobitnog kapaciteta, pomažući da se objasni zašto je Apple počeo ponovo da testira dugoročno zdravlje svojih uređaja.

Apple, Iphone, Baterija
foto: Shutterstock

Za idealan vek trajanja baterije, Apple preporučuje da telefon držite na temperaturama između 16-22 stepena kada je to moguće. Takođe ćete želeti da izbegnete punjenje ili ostavljanje telefona u vrućim okruženjima (35 stepeni ili toplijim) dok pokušavate da izbegnete mnogo direktnog izlaganja suncu. Pored toga, ako dugo čuvate stari iPhone, najbolje je da ga ostavite napola napunjenog.

Pored toga, Apple će uskoro premestiti jednu od najvažnijih metrika baterije vašeg telefona u drugi deo podešavanja iOS-a. Počevši od iOS 17.4, koji je trenutno u beta verziji, broj ciklusa baterije će se pomeriti. To možete proveriti ako odete u Opšta Podešavanja i na zdravlje baterije. Apple je uveo broj ciklusa baterije u svoj mobilni softver u iOS 17, koji je lansiran prošle jeseni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track