DŽEF BEZOS PRODAJE JOŠ 2,4 MILIJARDE DOLARA U AKCIJAMA AMAZONA: Doneo i odluku o selidbi kojom će uštedeti 600 MILIONA!
Foto: EPA/Michael Reynolds

aukcija

DŽEF BEZOS PRODAJE JOŠ 2,4 MILIJARDE DOLARA U AKCIJAMA AMAZONA: Doneo i odluku o selidbi kojom će uštedeti 600 MILIONA!

Tech -

Osnivač Amazona Džef Bezos prodao je više od 14 miliona akcija u proteklih nekoliko dana u vrednosti od oko 2,4 milijarde dolara, prema novom regulatornom podnesku, čime je završio svoj plan prodaje akcija.

Bezos je usvojio plan trgovanja 8. novembra za prodaju do 50 miliona akcija Amazona u vrednosti od više od 8 milijardi dolara tokom perioda koji se završava u januaru 2025. godine.

Prvo je prodao 12 miliona akcija ranije ovog meseca, vrednih više od 2 milijarde dolara, a zatim je prodao odvojene tranše od 12 miliona akcija do februara.

0492843528, Džef Bezos, Amazon, milijarder
foto: Profimedia

To je prva Bezosova prodaja akcija kompanije od 2021.

Amazonove akcije su u utorak zatvorene na više od 167 dolara po akciji. Akcije su porasle za više od 76% u poslednjih 12 meseci.

Bezos je kontrolisao oko 12,3% neotplaćenih akcija kompanije od februara 2023. godine, uključujući akcije koje on u potpunosti poseduje i akcije u vlasništvu njegove bivše supruge Mekenzi Skot, nad kojima još uvek ima pravo glasa. On sada kontroliše oko 11,8% akcija kompanije.

Godišnja prijava Amazona pokazala je da je plan trgovanja usvojen šest dana nakon što je Bezos na Instagramu, 2. novembra, rekao da napušta Sijetl i da je Majami postao službena rezidencija.

Amazon
foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Porez na kapitalnu dobit države Vašington, usvojen 2021., nameće porez od 7% na sve dobitke veće od 250.000 dolara od prodaje akcija i obveznica, sa nekim izuzecima. Time što je Majami postao dom, Bezos će uštedeti oko 600 miliona dolara na porezu nakon prodaje 50 miliona akcija u skladu sa planom.

Florida nema porez na kapitalnu dobit. Kao i država Vašington, Florida takođe nema porez na dohodak.

Bezos je 2018. godine pokrenuo Fond Bezos, prvog dana od 2 milijarde dolara, koji se fokusira na porodice beskućnika i predškolsko obrazovanje. Bezos Earth Fund, pokrenut 2020. godine, ulaže 10 milijardi dolara u inicijative za klimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track