DA LI ĆE META MORATI DA PLAĆA MEDIJIMA ZA VESTI? Predsednik dao zeleno svetlo, iz kompanije kažu: Ne!
Foto: Efekan Akyuz / Zuma Press / Profimedia

zakon

DA LI ĆE META MORATI DA PLAĆA MEDIJIMA ZA VESTI? Predsednik dao zeleno svetlo, iz kompanije kažu: Ne!

Tech -

Matična platforma Facebooka Meta Platforms je u četvrtak izjavila da veruje da novi zakon Indonezije ne zahteva da plaća izdavačima vesti za sadržaj koji dobrovoljno postavljaju na svoje platforme.

Predsednik Indonezije ove nedelje je potpisao zakon da digitalne platforme plaćaju medijima koji im pružaju sadržaj. Trebalo bi da stupi na snagu za šest meseci.

„Nakon više rundi konsultacija sa vladom, shvatamo da Meta neće morati da plaća za sadržaj vesti koji izdavači dobrovoljno objavljuju na našim platformama“, rekao je Rafael Frankel, Metin direktor javne politike za jugoistočnu Aziju.

Zakon predviđa da digitalne platforme i izdavači vesti treba da sklope partnerstva koja bi mogla imati oblik plaćenih licenci, podele prihoda ili podataka, ali ostaje nejasno kako će ovi novi sporazumi funkcionisati u praksi.

Facebook, Meta
foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Vlade širom sveta već dugo su zabrinute zbog onoga što vide kao neravnoteže moći između digitalnih platformi i izdavača vesti i drugog sadržaja.

Australija je prednjačila sa svojim Kodeksom za pregovaranje sa medijima koji je stupio na snagu u martu 2021. Meta i Google su od tada potpisali ugovore sa medijima koji im nadoknađuju sadržaj koji generiše klikove i dolare za oglašavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track