BATERIJA MORA IMATI "PASOŠ": Šta donosi novi EU zakon?
Foto: Reuters/Ilustracija

Mobilna ekonomija

BATERIJA MORA IMATI "PASOŠ": Šta donosi novi EU zakon?

Tech -

Od 18. februara počela je sa primenom Uredba Evropskog parlamenta i Saveta EU o baterijama.

Uređen je ceo životni ciklus svih baterija stavljenih na tržište EU u jedan pravni instrument - od rudarenja sirovina do dizajna, proizvodnje, stavljanja na tržište, upotrebe, i na kraju postupanja sa otpadom.

Uredba se primenjuje na sve kategorije baterija, bez obzira na njihov oblik, masu, dizajn, sastav materijala, hemijska svojstva, upotrebu ili namenu, a reč je o pravilima vezanim za ograničenja za materije u baterijama, održivosti, efinasnosti, trajnosti i bezbednosti.

Uredba propisuje obavezne informacije o baterijama za krajnje korisnike i privredne subjekte, uzimajući u obzir karbonski otisak izrade baterija, etičku nabavku sirovina i sigurnost nabavke, kako bi se olakšala ponovna upotreba, prenamena i recikliranje baterija.

Apple, Iphone, Baterija
foto: Shutterstock

Takođe, propisuje se uspostava registra proizvođača za praćenje usklađenosti sa zahtevima u pogledu upravljanja otpadnim baterijama, kao i minimalni zahtevi za proširenu odgovornost proizvođača, sakupljanje i obradu otpadnih baterija.

Ističe se da se Uredbom utvrđuju i zahtevi za "zelenu javnu nabavku" baterija ili proizvoda u koje su baterije ugrađene.

Za baterije za električna vozila, punjive industrijske baterije sa kapacitetom većim od 2 kWh i baterije za laka prevozna sredstva, Uredba propisuje obavezu sastavljanja deklaracije o karbonskom otisku za svaki model baterije po pogonu.

Propisane su i obaveze u pogledu ciljeva skupljanja za države članice EU, kao i u vezi sa efikasnošću recikliranja i upotrebe materijala za subjekte za recikliranje.

Počevši od 18. februara 2027. godine, svaka baterija za laka prevozna sredstva, industrijska baterija sa kapacitetom većim od 2 kWh i baterija za električno vozilo mora da ima "pasoš", u kom će biti sve informacije o modelu baterije.

Izvor:B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track