HITNO IZDATO UPOZORENJE KORISNICIMA GOOGLE CHROME: Vlada upozorila da su kritične sve platforme, ali postoji način da se zaštitite
Foto: Shutterstock

Opet Ozbiljan propust

HITNO IZDATO UPOZORENJE KORISNICIMA GOOGLE CHROME: Vlada upozorila da su kritične sve platforme, ali postoji način da se zaštitite

Tech -

CERT-In, nacionalni tim za hitne slučajeve u računarskim situacijama, izdao je upozorenje o visokom riziku u vezi sa korisnicima Google Chrome-a, naglašavajući hitnu potrebu za akcijom za ublažavanje potencijalnih bezbednosnih pretnji.

Izdato upozorenje naglašava nekoliko ranjivosti identifikovanih u desktop izdanju Google Chrome-a, kojima bi udaljeni napadači mogli da manipulišu kako bi izvršili proizvoljno menjanje koda na određenim sistemima.

Prema proceni CERT-In-a, ove ranjivosti utiču na sve verzije Google Chrome-a pre v122.0.6261.57 na Windows, Mac i Linux platformama. Ozbiljnost ovih problema dovela je do toga da Google odmah izda ažuriranje, sa najnovijim izdanjem Chrome-a koje je rešilo 12 bezbednosnih problema, od kojih su dva klasifikovana kao visoka ozbiljnost, pet kao srednje ozbiljnost i jedna kao niska ozbiljnost. Kao priznanje istraživačima koji su otkrili ove ranjivosti, Google je dodelio 28.000 dolara nagrade za greške.

Android, Google Chrome, Safari, Opera, Firefox, Mocrosoft Edge
foto: Shutterstock

Da bi se smanjio rizik od potencijalnih napada, snažno savetuju korisnicima Google Chrome-a da bez odlaganja ažuriraju svoje pregledače na najnoviju verziju.

Kako korisnici mogu ručno da ažuriraju Google Chrome:

  • Otvorite Google Chrome na radnoj površini i pronađite tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu, pored slike profila.
  • Kliknite na vertikalne tačke da biste otkrili padajući meni, a zatim izaberite „Pomoć“.
  • U meniju „Pomoć“ izaberite „O Google Chrome-u“.
  • Google Chrome će automatski proveriti da li postoje ažuriranja i pokrenuti proces instalacije.
  • Kada se ažuriranje završi, kliknite na dugme „Ponovo pokreni“ da biste ponovo pokrenuli pregledač sa instaliranom najnovijom verzijom.
Google Chrome, Bezbednost
foto: Shutterstock

Pridržavajući se ovih jednostavnih koraka, korisnici mogu da ojačaju svoj sistem protiv potencijalnih bezbednosnih rizika povezanih sa zastarelim verzijama pretraživača. Preduzimanje brzih radnji je imperativ u obezbeđivanju zaštite osetljivih podataka i održavanju bezbednog iskustva pregledanja.

Proaktivne mere kao što je brzo ažuriranje softvera su ključlne za jačanje protiv evoluirajućih sajber pretnji. Korisnici se podstiču da poslušaju savete nadležnih za sajber bezbednost i preduzmu neophodne korake da poboljšaju svoj stav u oblasti digitalne bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja