GOOGLE PONOVO POKREĆE GEMINI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Uklonjena AI funkcija nije funkcionisala kako su nameravali
Foto: Shutterstock

stišava se prašina posle skandala

GOOGLE PONOVO POKREĆE GEMINI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Uklonjena AI funkcija nije funkcionisala kako su nameravali

Tech -

Google planira da u narednih nekoliko nedelja ponovo pokrene svoj alat za veštačku inteligenciju koji stvara slike ljudi, koji je pauzirao prošle nedelje nakon netačnosti u nekim istorijskim prikazima, izjavio je u ponedeljak izvršni direktor Google DeepMind-a Demis Hassabis.

Alphabetov Google je počeo da nudi generisanje slika preko svojih Gemini AI modela ranije ovog meseca. Neki korisnici su, međutim, na društvenim mrežama označili da je generisao istorijske slike koje su ponekad bile netačne.

„Uklonili smo ovu funkciju van mreže dok to popravljamo. Nadamo se da ćemo je vratiti na mrežu vrlo brzo u narednih nekoliko nedelja“, rekao je Hassabis na panelu na Mobile World Congressu u Barseloni.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Alat nije „funkcionisao onako kako smo nameravali“, dodao je on. Akcije Alphabeta pale su za 3,5% u ponedeljak popodne, što je najveći pad u odnosu na referentni S&P 500 indeks.

Od lansiranja OpenAI-ovog ChatGPT-a u novembru 2022. godine, Google se utrkuje u proizvodnji AI softvera koji bi bio konkurent kompaniji koju podržava Microsoft.

Kada je Google objavio svoj generativni AI chatbot Bard pre godinu dana, podelio je netačne informacije o slikama planete van Zemljinog Sunčevog sistema u promotivnom videu, zbog čega je njegov udeo pao za čak 9%.

Google, Google bard, Google Gemini, Gemini
foto: Shutterstock

Bard je preimenovan u Gemini ranije ovog meseca i Google je uveo planove plaćene pretplate, koje su korisnici mogli da izaberu za bolje mogućnosti rasuđivanja iz AI modela.

„U ranim smo fazama razvoja generativne veštačke inteligencije, ali ako se greške ili netačnosti nastave, tada ljudi počinju da brinu“, rekao je Bob O'Donel, glavni analitičar u TECHnalisis Research.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track