APPLE WATCH BATERIJA SE BRZO PRAZNI? 5 saveta koji mogu pomoći da vaš sat ne umre tako brzo
Foto: Shutterstock

Tips & Tricks

APPLE WATCH BATERIJA SE BRZO PRAZNI? 5 saveta koji mogu pomoći da vaš sat ne umre tako brzo

Tech -

Apple Watch obavlja mnogo funkcija - od upućivanja poziva i e-poruka do praćenja lokacija i BPM-a – sa namerom da ostane uz vas tokom celog dana. Međutim, ponekad se može činiti da sat ne traje onoliko dugo koliko bi trebalo.

Ako je vaš Apple Watch počeo da ponestaje brže nego što je bio, ili čak samo brže nego što mislite da bi trebalo, ne gubite nadu. Iako postoji šansa da će sat biti na svom poslednjem mestu, verovatnije je da će problem biti kombinacija faktora povezanih sa softverom koji se spajaju kako bi izvukli više energije nego što verovatno nameravate.

Ovo može biti relativno lak problem za popravku (pod pretpostavkom da nije povezan sa hardverom), mada otkrivanje tačnog uzroka može potrajati pokušajima i greškama. Možda ćete takođe morati da razmislite o isključivanju nekih funkcija, barem privremeno, ako želite da dobijete više od baterije sata.

BUDITE DOKTOR BATERIJA

Potpuno napunjeni Apple Watch SE i serija 9 bi trebalo da mogu da rade do 18 sati, dok Ultra 2 treba da traje do 36 sati. Ako se brojevi ne poklapaju, vreme je da proverite zdravlje baterije.

apple watch, Apple, smart watch
foto: Shutterstock
  • Otvorite aplikaciju Podešavanja (ikona zupčanika) na Apple Watch-u i izaberite Baterija da biste videli detaljne informacije o nedavnoj upotrebi baterije. Detalji uključuju preostali nivo napunjenosti, nedavnu istoriju punjenja i grafikon koji prikazuje nivoe snage tokom vremena.
  • Takođe možete da proverite ukupno stanje baterije sata iz menija Baterija tako što ćete dodirnuti Zdravlje baterije. Ovo će vam pokazati da li nešto nije u redu sa samom baterijom ili nešto drugo može uzrokovati da gubi punjenje brže nego normalno.
  • Ako se vaša vremena punjenja ne zbrajaju, možete da uključite funkciju optimizacije baterije iz menija Batteri Health tako što ćete dodirnuti prekidač Optimizuj punjenje baterije. Slično kao i iPhone, ovo će dovesti do toga da Apple Watch nauči vaše navike korišćenja i zaustavi potpuno punjenje dok ne bude neophodno da se bolje očuva ukupni vek trajanja baterije.

Toplota je još jedna opasnost po zdravlje baterije Apple Watch-a, sa produženim periodima provedenim na visokim temperaturama (ili na direktnoj sunčevoj svetlosti) i rizikuje da se otkinu na maksimalnom nivou napunjenosti.

AŽURIRAJTE I PONOVO UPARITE KADA STE U NEDOUMICI

Takođe postoji mogućnost da je smanjena efikasnost baterije rezultat zastarelog watchOS-a.

apple watch, Apple, smart watch
foto: Shutterstock
  • Da biste ažurirali preko iPhone-a, prvo proverite da li je Apple Watch na svom punjaču. Otvorite aplikaciju Watch i izaberite General, a zatim dodirnite Ažuriranje softvera.
  • Ako je dostupna nova verzija, dodirnite Preuzmi i instaliraj, a zatim pratite uputstva na ekranu. Sačekajte da se instalacija završi pre nego što ponovo pokušate da koristite Apple Watch.
  • Da biste ažurirali preko Apple Watch-a, prvo proverite da li je sat na svom punjaču. Otvorite aplikaciju Podešavanja (ikona zupčanika) i izaberite Opšte, a zatim dodirnite Ažuriranje softvera.
  • Ako je dostupna nova verzija watchOS-a, dodirnite Preuzmi i instaliraj, a zatim pratite uputstva na ekranu. Možda ćete morati da prihvatite uslove u iskačućem prozoru na vašem iPhone-u, u zavisnosti od modela sata.
  • Ponovno uparivanje vašeg Apple Watch-a i iPhone-a takođe može pomoći. Otvorite aplikaciju Watch na iPhone-u i izaberite Svi satovi, a zatim dodirnite ikonu Informacije (i) pored vašeg sata na listi.
  • Izaberite Unpair Apple Watch da biste prekinuli vezu, nakon čega možete ponovo da uparite dva uređaja.

Bez obzira na to kako ažurirate svoj Apple Watch, izuzetno je važno da ga ne uklanjate sa punjača dok se ažuriranje odvija. To će prekinuti instalaciju i moraćete da počnete iznova.

PODESITE STVARI NA EKRANU

Mnoge zgodne opcije Apple Watch-a za držanje ekrana uključenim, povećanje vidljivosti i tako dalje mogu da isprazne bateriju - do određene tačke. Ako ih ne smatrate neophodnim, isključivanjem nekih od njih (ili skraćivanjem trajanja) možete smanjiti opterećenje.

apple watch, Apple, smart watch
foto: Shutterstock
  • Smanjite vreme tokom kojeg ekran ostaje uključen kada se ne koristi tako što ćete otvoriti aplikaciju Watch na svom iPhone-u i izabrati karticu Watch. Zatim izaberite Display & Brightness.
  • Dodirnite Wake Duration, a zatim izaberite kraće vreme (15 sekundi je minimum).
  • Uštedite više energije ekrana sprečavanjem da se ekran automatski uključi kada podignete zglob. U meniju Display & Brightness u aplikaciji Watch, isključite prekidač pored Vake on Vrist Rise.
  • Prelazni i grafički efekti aplikacije takođe će potrošiti više baterije. Otvorite aplikaciju Watch na kartici Moj sat i izaberite Pristupačnost, zatim izaberite Reduce Motion i dodirnite prekidač da biste isključili efekte.
  • Alternativno, uključivanje režima niske potrošnje (iOS 9 i novije verzije) može da uštedi energiju baterije, iako isključuje mnoge opcije.
  • Otvorite Kontrolni centar na Apple Watch-u i dodirnite očitavanje procenta baterije, a zatim dodirnite Režim niske potrošnje. Možete odabrati da ga zadržite jedan, dva ili tri dana.

Kada ste u režimu niske potrošnje, uvek uključeni ekran, monitor vremena na dnevnom svetlu, merenje otkucaja srca i kiseonika u krvi, podsetnici za vežbanje i pokreti dvostrukog dodira biće isključeni.

IMAJTE NA UMU UVEK UKLJUČENE FUNKCIJE

Nekoliko ugrađenih zdravstvenih senzora i monitora Apple Watch-a nastaviće da rade u pozadini, kao i neke funkcije aplikacije. Isključivanje nekih (ili svih) ovih bi takođe trebalo da produži trajanje baterije.

apple watch, Apple, smart watch
foto: Shutterstock
  • Režim niske potrošnje u iOS-u 9 i novijim je takođe dobar za privremeno blokiranje više pozadinskih procesa u jednom potezu. Otvorite Control Center na uparenom iPhone-u i dodirnite procenat baterije, a zatim izaberite Režim niske potrošnje i odaberite trajanje.
  • Push obaveštenja takođe mogu pojesti bateriju. Otvorite aplikaciju Watch na svom iPhone-u na kartici Moj sat i izaberite Obaveštenja, a zatim pomerite nadole do odeljka Mirror iPhone Alerts From i isključite prekidače pored aplikacija koje vam nisu potrebne ili od kojih želite obaveštenja.
  • Isto važi i za Siri, koju možete da isključite preko aplikacije Watch na kartici Moj sat. Odatle izaberite Siri, a zatim isključite prekidače za funkcije Siri („Hej Siri“, Podigni za govor, itd.) koje želite da odbacite.
  • Senzor otkucaja srca se takođe može sam isključiti sa kartice Moj sat u aplikaciji Watch na vašem iPhone-u. Samo izaberite Vežbanje, a zatim uključite režim uštede energije.

Ova ista opšta pravila mogu se primeniti i na aplikacije koje koriste ili dele vašu lokaciju. Ako imate neke koji redovno pristupaju GPS-u sata, razmislite o ograničavanju njihovog pristupa.

OSVEŽAVANJE APLIKACIJA U POZADINI

Osvežavanje aplikacije u pozadini omogućava Apple Watch-u da automatski ažurira aplikacije kako nove verzije postanu dostupne, ali kao što biste očekivali, takva funkcija će ponekad trošiti više energije baterije nego što biste želeli.

smart watch, apple watch, Apple
foto: Shutterstock
  • Na Apple Watch-u otvorite aplikaciju Podešavanja (ikona zupčanika), zatim se pomerite nadole i izaberite Opšte iz menija.
  • Dodirnite Osvežavanje aplikacije u pozadini, a zatim isključite prekidač pored Osvežavanje aplikacije u pozadini da biste potpuno isključili funkciju.
  • Ako biste radije nastavili da dozvoljavate određenim aplikacijama da se automatski osvežavaju, ali i dalje ograničavate druge, pomerite se nadole i ručno isključite prekidače za svaku pojedinačnu aplikaciju koju želite da isključite.

Imajte na umu da isključivanje osvežavanja aplikacije u pozadini ima jedno važno upozorenje: komplikacije (pozadina sata - tema). Apple upozorava da će se sve aplikacije koje se koriste u trenutno aktivnoj komplikacijama sata i dalje osvežavati u pozadini čak i ako pokušate da je isključite. Dakle, ako zaista želite da sprečite da se neke aplikacije same osvežavaju, možda ćete želeti da ih uklonite sa trenutne teme sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track