NISU DOVOLJNO STRUČNI - ODUSTALI OD ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA: Posle uloženih milijardi Apple car završava karijeru!
Foto: Shutterstock

Veliki neuspeh

NISU DOVOLJNO STRUČNI - ODUSTALI OD ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA: Posle uloženih milijardi Apple car završava karijeru!

Tech -

Posle deset godina i uloženih milijardi, vožnja za Apple automobil završava se na skretanju za auto-otpad jer je kompanija navodno otkazala razvoj svog EV.

Apple Car projekat dolazi do litice, pošto je kompanija posle deset godina rada, milijardi uloženih dolara i više promena rukovodstava juče otkazala razvoj svog električnog vozila. Tako Apple automobil o kom smo čuli na stotine glasina u protekloj deceniji završava svoju karijeru pre nego što ju je i zvanično započeo, pa umesto na auto-puteve ide na auto-otpad.

Američka kompanija je obavestila skoro dve hiljade zaposlenih koji su radili na ovom automobilu da projekat više ne postoji, i da će neke od njih premestiti u druge sektore. Kao deo promene, Apple premešta mnoge od njih u svoju diviziju za razvoj veštačke inteligencije gde će se fokusirati na projekte generativne AI, o kojima bi, inače, gigant trebalo da podeli više informacija kasnije ove godine.

Apple, apple car
foto: Shutterstock

Međutim, tim za Apple automobil takođe je uključivao stotine inženjera hardvera i dizajnera automobila, što otvara dalje pitanje njihovih poslovnih sudbina. Oni će naime moći da se prijave za poslove u drugim sektorima kompanije, dok će ostali verovatno biti otpušteni.

Apple nikada nije javno govorio o svojim naporima da izgradi autonomno električno vozilo, poznato interno kao Projekat Titan. Brojna curenja informacija tokom niza godina otkrila su ipak ambicije kompanije da se proširi na potpuno novu kategoriju proizvoda u kojoj nije imala iskustva.

Epl, Električni Automobil, Budućnost, savremene
foto: Foto: Project Titan

Na početku projekta 2014. godine, Apple je želeo da napravi potpuno autonomni automobil bez papučica ili volana sa daljinskim komandnim centrom spremanim da preuzme kontrolu umesto vozača. U poslednje vreme sve je ukazivalo na to da je kalifornijski div smanjio svoje ambicije.

Samo prošlog meseca, novi izveštaji sugerisali su da bi Apple automobil u stvari bio električno vozilo više nalik Tesla modelima kola nego nečemu potpuno novom. Kompanija je čak kao cenu automobila razmatrala svotu od oko 100 hiljada dolara, tačnije u okvirima visoko kvalitetnog Tesla Model X automobila.

Apple, apple car
foto: Shutterstock

Uz to, insajderi su istog meseca tvrdili da Apple ima poteškoća na ovom projektu i da zbog toga čak povećava tim testera automnih vozila. Pre finalizacije problema, projekat Titan takođe je prošao i kroz višestruke promene rukovodstva, kada je kompanija nakon odlaska Daga Filda u Ford, kao izvršnog direktora projekta 2021. godine postavila Kevina Linča.

Cela ova priča sada pada u vodu što predstavlja retki velik neuspeh za američku kompaniju, koja je kako Gurman ističe, radila na „motorima, samovozećem hardveru i softveru, unutrašnjosti i spoljašnosti automobila kao i drugim ključnim komponentama.“

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track