SNAŽNI POVRATAK POLAROIDA: 5 najboljih instant kamera u 2024. godini
Foto: Shutterstock

vraćanje "istorije"

SNAŽNI POVRATAK POLAROIDA: 5 najboljih instant kamera u 2024. godini

Tech -

Još uvek ima mnogo onih koji vole koncept posedovanja fizičke fotografije, zbog čega se Polaroid fotoaparati vraćaju čak i u ovoj digitalnoj eri. Ove kamere omogućavaju korisnicima da kliknu na sliku i trenutno ponude fizičku kopiju slike, stoga su poznate i kao instant kamere.

Za razliku od kasnih 90-ih, polaroid kamere ili instant kamere više nisu velike i glomazne. Umesto toga, oni su kompaktni i dolaze u jedinstvenim oblicima sa sopstvenim karakterom. Neke kamere su male kao privezak za ključeve, a neki uređaji izgledaju kao oni iz 1950-ih.

Kada snimite sliku pomoću Polaroid kamere, kamera otvara zatvarač i pušta svetlost da udari u film, formirajući negativnu sliku. Hemikalije na filmu, kada su izložene sunčevoj svetlosti, će se razviti u prelepu sliku. U zavisnosti od intenziteta svetlosti, može potrajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta da se slika razvije. Ako ste tražili savršenu instant kameru, potražite sledeće funkcije da biste pronašli onu koja odgovara vašim potrebama.

Polaroid, instant kamera
foto: Shutterstock

PAMETNA (ILI NE) INSTANT KAMERA

Iako je većina instant kamera jednostavni uređaji koji trenutno štampaju sliku, postoji i mnoštvo instant kamera sa pametnim funkcijama, koje omogućavaju dodatne mogućnosti, uključujući mogućnost deljenja fotografija na pametnom telefonu, i kamere sa ekranima koji podržavaju brzo uređivanje. Neke kamere čak dozvoljavaju korisnicima da čuvaju digitalne fotografije na uređaju.

Naravno, pametna instant kamera koštaće nešto više od obične verzije, koja samo štampa fotografije i ne nudi nikakvu vrstu pregleda ili prilagođavanja slika.

Polaroid, instant kamera
foto: Shutterstock

Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine instant kamere je format filma. Većina instant kamera nudi fotografije male veličine. Međutim, neke kamere nude široke ili kvadratne fotografije. Fotografije male veličine će biti vertikalnog formata, široke fotografije će biti horizontalne, a fotografije kvadratnog oblika će imati jednaku dužinu i širinu.

Imajte na umu da neke jeftine instant kamere ne uključuju nikakav film, koji se mora kupiti zasebno. Zato uvek birajte onaj koji dolazi sa barem nekim filmovima, kako biste bili sigurni da možete da počnete da slikate čim ga dobijete.

Polaroid, instant kamera
foto: Shutterstock

Baš kao i pametni telefoni, neke instant kamere dolaze sa punjivom baterijom, dok neke zahtevaju AAA/AA baterije. Ako nameravate da koristite kameru nekoliko puta godišnje, nabavite jednu sa zamenljivom baterijom. Slično tome, ako imate tendenciju da ga koristite svakodnevno, onda predlažemo kameru sa punjivom baterijom. Ako ne želite da posedujete dodatnu kameru, možete da pogledate i instant štampače, koji su džepni uređaji koji se mogu upariti sa vašim pametnim telefonom da biste odmah odštampali sliku.

NAJBOLJE INSTANT KAMERE KOJE SE MOGU KUPITI U 2024. GODINI:

Fujifilm Instax Mini 12

Po ceni od 89 evra, ovo je lako jedna od najpristupačnijih instant kamera na tržištu, koja dolazi sa filmom od 10 snimaka.

instant kamera, Polaroid
foto: Printscreen YT, D.M.

Instax Mini 12 je dostupan u više opcija boja i nudi potpunu kontrolu nad slikom, omogućavajući korisnicima da podese stvari kao što su brzina zatvarača, ISO i intenzitet blica kako bi snimili savršenu fotografiju u svakom trenutku. Ima fizičko tražilo i pogodno je za snimke izbliza sa udaljenosti od 30 do 50 cm.

Instax Pal

Ovo je jedan od najkompaktnijih digitalnih fotoaparata koji se povezuje na eksterni uređaj za štampanje polaroida.

instant kamera, Polaroid
foto: Printscreen YT, D.M.

Kamera se trenutno prodaje po ceni od 123 evra i dostupna je u pet različitih boja, koje se mogu upariti sa štampačem za pametne telefone Instak Link serije. Instax Pal možete lako nositi u džepu ili čak možete da ga koristite kao privezak za ključeve. Ima punjivu bateriju sa USB-C portom, što olakšava punjenje. Štampač se prodaje zasebno.

Instax Mini Evo

Ovo je polaroid kamera sa digitalnim displejom i izgleda kao klasična kamera iz 90-ih sa dvotonskom završnom obradom.

instant kamera, Polaroid
foto: Printscreen YT, D.M.

Kamera trenutno košta 223 evra i korisnici mogu da pregledaju sliku pre nego što odluče da je odštampaju. Ako ste na tržištu za pametnu instant kameru, Instak Mini Evo je onaj koji treba uzeti u obzir.

Polaroid Now I-Type

Ovo je instant kamera klasičnog izgleda koja izgleda veoma moderno i vrhunsko, ali je takođe na većoj strani u poređenju sa drugim opcijama na ovoj listi.

instant kamera, Polaroid
foto: Printscreen YT, D.M.

Trenutno je kamera dostupna po ceni od 195 evra i kompatibilna je sa i-Tipe i 600 filmom. Sve u svemu, ova kamera kombinuje prošlost sa budućnošću i nudi najbolje iz oba sveta.

Kodak Mini 3 Retro

Ako ne tražite kameru, već samo želite štampač koji se povezuje sa vašim pametnim telefonom i nudi sličnu funkcionalnost, onda proizvod kao što je Kodak Mini 3 Retro ima mnogo smisla, koji se trenutno prodaje za 134 evra i čak uključuje 68 foto listova.

instant kamera, Polaroid
foto: Printscreen YT, D.M.

Ovaj uređaj se može upariti sa Androidom ili iPhone-om preuzimanjem aplikacije za štampanje fotografija Kodak, koja korisnicima omogućava štampanje već postojećih telefona sa svojih pametnih telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track