POČEO RAT VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: OpenAI optužio New York Times da je hakovao ChatGPT
Foto: Shutterstock

manipulacija tehnologijom

POČEO RAT VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: OpenAI optužio New York Times da je hakovao ChatGPT

Tech -

OpenAI je zatražio od saveznog sudije da odbaci delove tužbe Njujork Tajmsa za autorska prava protiv njega, tvrdeći da su novine hakovale chat bot ChatGPT i druge sisteme veštačke inteligencije kako bi generisali lažne dokaze za slučaj.

OpenAI je na saveznom sudu u Menhetnu, u ponedeljak naveo da je pomoću tehnologije Tajms izazvao reprodukciju svog materijala putem „obmanjujućih uputstava koja očigledno krše uslove korišćenja OpenAI-a“.

„Navodi u pritužbi Tajmsa ne ispunjavaju njegove čuvene rigorozne novinarske standarde“, rekao je OpenAI. „Istina, koja će izaći na videlo u toku ovog slučaja, je da je Times platio nekome da hakuje OpenAI proizvode.“

New York Times
foto: Shutterstock

OpenAI nije imenovao „unajmljenog plaćenika“ za koga je rekao da je Tajms koristio da manipuliše njegovim sistemom i nije optužio novine za kršenje zakona protiv hakovanja.

„Ono što OpenAI bizarno pogrešno karakteriše kao hakovanje je jednostavno korišćenje OpenAI-ovih proizvoda za traženje dokaza da su ukrali i reprodukovali rad Tajmsa zaštićen autorskim pravima," rekao je advokat novina Ian Crosbi u izjavi u utorak.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Tajms je u decembru tužio OpenAI i njegovog najvećeg finansijskog podržavaoca Microsofta, optužujući ih da koriste milione njegovih članaka bez dozvole za obuku chat-botova za pružanje informacija korisnicima.

Tajms je među nekoliko vlasnika autorskih prava koji su tužili tehnološke kompanije zbog navodne zloupotrebe njihovog rada u obuci veštačke inteligencije, uključujući grupe autora, vizuelnih umetnika i muzičkih izdavača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track