APPLE NAJAVIO OZBILJNE PLANOVE ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: CEO kompanije Tim Kuk otkrio detalje
Foto: Shutterstock

potencijal "pametnih" funkcija

APPLE NAJAVIO OZBILJNE PLANOVE ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: CEO kompanije Tim Kuk otkrio detalje

Tech -

Apple planira da otkrije više o svojim planovima za upotrebu generativne veštačke inteligencije kasnije ove godine, rekao je glavni izvršni direktor Tim Kuk tokom godišnjeg sastanka akcionara kompanije u sredu.

Kuk je rekao da proizvođač iPhone-a vidi „neverovatan potencijal za proboj za generativnu veštačku inteligenciju.

- Zbog toga trenutno značajno ulažemo u ovu oblast. Verujemo da će to otključati transformativne mogućnosti za korisnike kada je u pitanju produktivnost, rešavanje problema i još mnogo toga - rekao je Kuk.

Apple je bio sporiji u uvođenju generativne veštačke inteligencije, koja može da generiše ljudske odgovore na pisane upite, od rivala kao što su Microsoft i Alphabet-ov Google.

Apple
foto: Shutterstock

Kuk je u sredu tvrdio da AI već radi iza kulisa u Appleovim proizvodima, ali je rekao da će kasnije ove godine biti više vesti o eksplicitnim AI funkcijama. Bloomberg je ranije izvestio da Apple planira da koristi veštačku inteligenciju za poboljšanje mogućnosti pretraživanja podataka uskladištenih na Apple uređajima.

„Svaki Mac koji pokreće Apple silicijum je izuzetno sposobna AI mašina. Zapravo, danas na tržištu nema boljeg računara za AI“, rekao je Kuk.

Apple
foto: Shutterstock

Akcionari Apple-a u sredu su odbacili meru kojom se od kompanije traži da otkrije više informacija o tome kako koristi veštačku inteligenciju u svom poslovanju i svoje etičke smernice za tehnologiju.

Predlog, koji nije prošao, ali je osvojio 37,5 odsto glasova, izneo je penzioni fond AFL-CIO, najveće američke sindikalne federacije, koja je takođe predložila mere veštačke inteligencije u drugim tehnološkim kompanijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track