DA LI FEJSBUK NEPOŠTENO KORISTI NAŠE PODATKE? U EU dižu glas protiv METE: "Prodaju našu privatnost"
Foto: Efekan Akyuz / Zuma Press / Profimedia

Privatnost nema cenu

DA LI FEJSBUK NEPOŠTENO KORISTI NAŠE PODATKE? U EU dižu glas protiv METE: "Prodaju našu privatnost"

Tech -

Meta platforme su u četvrtak pogođene pritužbama na privatnost pošto je osam potrošačkih grupa EU zatražilo od nadzornih organa da deluju protiv vlasnika Facebook-a zbog navodnih kršenja pravila privatnosti bloka kada prikuplja korisničke podatke.

Žalbe grupa potrošača u Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Norveškoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španiji organima za zaštitu podataka u njihovim zemljama doprinose prethodnim pritužbama zbog Metinih korisničkih podataka.

Potrošačke grupe kažu da Meta ne poštuje pravila Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) o poštenoj obradi, minimiziranju podataka i ograničenju svrhe, bez pravnog osnova za prikupljanje i obradu podataka kompanije.

Evropska Unija, DMA
foto: Shutterstock

- Poslovni modeli zasnovani na nadzoru predstavljaju sve vrste problema prema GDPR-u i vreme je da organi za zaštitu podataka zaustave Metinu nepoštenu obradu podataka i njeno kršenje osnovnih prava ljudi, rekla je u izjavi Ursula Pachl, zamenica generalnog direktora Evropske organizacije potrošača.

Takođe je kritikovala Meta nedavno lansiranje plaćenih pretplata bez reklama na Fejsbuk i Instagram u Evropi, za koje kompanija kaže da ima za cilj da bude u skladu sa novim tehničkim pravilima EU.

Meta
foto: Shutterstock

Kritičari kažu da to znači da korisnici moraju da plate za svoju privatnost. Korisnici kojima ne smetaju reklame mogu nastaviti da koriste usluge besplatno.

- Meta-ina ponuda potrošačima je "dim", način da prikriju ono što je, u suštini, isto staro sakupljanje svih vrsta osetljivih informacija o životima ljudi, koje zatim unovčava kroz svoj invazivni model oglašavanja, rekla je Pachl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track