BITKOIN DOSTIGAO NOV REKORD: Zabeležen konstantan rast, ovo nismo imali od 2021.
Foto: Promo

Kriptovaluta pomera granice

BITKOIN DOSTIGAO NOV REKORD: Zabeležen konstantan rast, ovo nismo imali od 2021.

Tech -

Bitkoin je u ponedeljak dostigao dvogodišnji maksimum, nadmašivši 64.000 dolara dok ga je talas novca nosio na zapanjujućoj udaljenosti od rekordnih nivoa.

Dotakao je 64.285 dolara početkom azijskog dana, što je najviši nivo od kraja 2021. godine, i bio je poslednjih 2% jači na sesiji na 63.850 dolara. Rekord bitkoina je 68.999,99 dolara postavljen u novembru 2021.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti je porasla za 50% ove godine, a najveći deo porasta dolazi u poslednjih nekoliko nedelja, kada je obim trgovanja porastao za bitkoin fondove koji se nalaze u SAD.

kriptovaluta, bitkoin
foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

Spot sredstva kojima se trguje na berzi bitkoina odobrena su u Sjedinjenim Državama ranije ove godine. Njihovo lansiranje otvorilo je put novim velikim investitorima i ponovo je pokrenulo entuzijazam i zamah koji podseća na rekordni nivo 2021.

„Tokovi ne presušuju jer se investitori osećaju sve sigurnijim što će dovesti do veće cene“, rekao je Markus Tilen, šef istraživanja u kući kripto analitike 10k Research u Singapuru.

Bitkoin
foto: Promo

Manji rivalski etar je pokrenuo spekulacije da bi i on uskoro mogao imati fondove kojima se trguje na berzi i time podsticati prilive. Porastao je za 50% od početka godine, iako je cena od 3.490 dolara u ponedeljak ostala samo zaobilazna od dvogodišnjih maksimuma ostvarenih prošle nedelje.

Porast je došao u kombinaciji sa rekordnim padovima berzanskih indeksa od japanskog Nikkeija do S&P 500 i tehnološki naprednog Nasdak-a, kao i sa opadanjem pokazatelja volatilnosti akcija i deviznih kurseva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track