MUSK TUŽI OPEN AI: Misle samo na zaradu dok razvijaju veštačku inteligenciju! Na udaru čovek koji ga je nazvao kretenom
Foto: Printscreen YT

Od partnerstva do svađe i tužbe

MUSK TUŽI OPEN AI: Misle samo na zaradu dok razvijaju veštačku inteligenciju! Na udaru čovek koji ga je nazvao kretenom

Tech -

Preduzetnik milijarder Elon Musk tužio je OpenAI proizvođača ChatGPT-a i njegovog izvršnog direktora Sema Altmana, rekavši da su napustili prvobitnu misiju startapa da razvijaju veštačku inteligenciju za dobrobit čovečanstva, a ne za profit.

Tužba podneta Vrhovnom sudu Kalifornije u San Francisku je kulminacija Maskovog dugog protivljenja startapu čiji je suosnivač. OpenAI je od tada postao lice generativne veštačke inteligencije, delom zbog milijardi dolara finansiranja od strane Microsofta. Mask je osnovao sopstveni startup za veštačku inteligenciju, XAI, pokrenut prošlog jula.

Maskova tužba navodi kršenje ugovora, navodeći da su mu se Altman i suosnivač Greg Brokman prvobitno obratili da napravi neprofitnu kompaniju otvorenog koda, ali je startap osnovan 2015. sada fokusiran na zarađivanje novca.

Elon Musk
foto: Shutterstock

Musk je rekao da su se tri osnivača OpenAI prvobitno složila da rade na veštačkoj opštoj inteligenciji (AGI), konceptu koji bi mašine mogle da se bave zadacima kao čovek, ali na način koji bi „koristio čovečanstvu“, prema tužbi.

OpenAI bi takođe radio u suprotnosti sa Google-om, kompanije Alphabet Inc, za koji je Musk rekao da veruje da razvija AGI radi profita i da bi predstavljao ozbiljne rizike.

Sam Altman, Elon Musk
foto: Printscreen YT, D.M.

Umesto toga, OpenAI je „zapalio sporazum o osnivanju“ 2023. godine kada je objavio svoj najmoćniji jezički model GPT-4 kao u suštini Microsoftov proizvod, navodi se u tužbi.

Musk je tražio sudsku presudu koja bi primorala OpenAI da svoja istraživanja i tehnologiju učini dostupnim javnosti i spreči startup da koristi svoju imovinu, uključujući GPT-4, za finansijsku dobit Majkrosofta ili bilo kog pojedinca.

DIREKTOR OPENAI SEM ALTMAN NAZVAO JE MASKA KRETENOM

„Da kažem pozitivnu stvar o Elonu, mislim da mu je zaista stalo do dobre budućnosti sa AGI-em“, rekao je Altman prošle godine u epizodi podkasta „On With Kara Svisher“, misleći na veštačku opštu inteligenciju.

Sam Altman
foto: Shutterstock

„Mislim, on je kreten, šta god drugo da kažete o njemu, on ima stil koji nije stil koji bih želeo da imam za sebe“, rekao je Altman. „Ali mislim da mu je zaista stalo, i oseća se veoma stresno zbog toga kako će budućnost izgledati za čovečanstvo.

Kao odgovor na Muskovu tvrdnju da se OpenAI pretvorio u „kompaniju zatvorenog izvora, maksimalno profitabilnu kompaniju koju efektivno kontroliše Microsoft“, Altman je u podkastu rekao: „Većina toga nije istina, i mislim da Elon to zna“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track