ADVOKATI KOJI SU POTOPILI ELONA MUSKA: Traže akcije Tesle u vrednosti od skoro 6 milijardi dolara
Foto: Shutterstock

Musk ne izgleda srećno

ADVOKATI KOJI SU POTOPILI ELONA MUSKA: Traže akcije Tesle u vrednosti od skoro 6 milijardi dolara

Tech -

Advokati akcionara Tesle uspešno su tvrdili na sudu u Delaveru da Elon Musk ne zaslužuje kompenzacioni paket od 55 milijardi dolara za svoj rad u kompaniji EV.

Umesto toga, deo tog kompenzacionog paketa trebalo bi da im ide kao advokatski honorar, tvrdili su advokati sudiji iz Delavera.

Advokati su u sudskom podnesku u petak tvrdili da naknada za njihov parnični rad iznosi oko 11% platnog paketa. To iznosi oko 5,96 milijardi dolara vrednih akcija Tesle na osnovu trenutne cene akcija kompanije od 202,64 dolara po akciji.

Kancelarka Ketlin Mekormik iz Kancelarijskog suda u Delaveru sada mora da odluči koliko od kompenzacionog paketa može ići na advokatske honorare.

Tesla i Musk i dalje mogu da odluče da ulože žalbu na opštu odluku o poništavanju akcija izvršnog direktora.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Prema Žurnalu, advokati tužioca obično dobijaju jednu trećinu iznosa presude ili poravnanja. Advokati su u svom podnesku tvrdili da ne traže „33% merljive dodeljene koristi“ na osnovu „dobro utvrđenog presedana“.

„Advokati tužioca nisu plaćeni za svoj rad, niti su im nadoknađeni bilo koji od njihovih troškova ili izdataka, a parničenje ove radnje zahtevalo je dodelu značajnog iznosa vremena i resursa tužioca tokom šest godina, uključujući i značajna sredstva iz svog džepa“, napisali su advokati.

Musk, nije iznenađujuće, nije zadovoljan zahtevima advokata.

„Advokati koji nisu učinili ništa osim da su oštetili Teslu žele 6 milijardi dolara“, napisao je on na mreži X u petak uveče. "Zločinački."

Advokati koji su samo oštetili Teslu žele 6 milijardi dolara.

— Elon Musk (@elonmusk)

2. marta 2024 Godine 2018, Richard Tornetta, bivši bubnjar hevi metala i akcionar Tesle, tužio je kompaniju EV, tvrdeći da je izvršni direktor Tesle iskoristio svoje bliske veze sa članovima odbora kompanije kako bi osigurao ogroman platni paket i, kao rezultat toga, kompanija je prekršila fiducijarne odgovornosti prema svojim akcionarima.

Mekormik se u januaru složio sa Tornetom i poništio Muskov platni paket.

Odluka je razbesnela Muska, koji je kasnije na X-u izjavio da se „nikada ne treba osnovati kompaniju u državi Delaver“.

Tornettini advokati, uključujući glavnog advokata Grega Varalla, napisali su u sudskom podnesku u petak da je njegov tim spreman da "pojede našu hranu".

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Firme Andrevs & Springer i Friedman Oster & Tejtel su takođe bile deo tima tužioca.

Advokati su prepoznali da će isplata biti rekordna.

„Prepoznajemo da je tražena taksa bez presedana u smislu svoje apsolutne veličine“, rekao je on u podnesku. „Veličina tražene nagrade je velika jer je vrednost koristi Tesli koju je advokat tužioca ostvario bila ogromna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track