MASK PRED SUDOM ZBOG SEKSIZMA! Radnici otkrili tajne o diskriminaciji žena u kompaniji, pljuštali otkazi
Foto: EPA / Britta Pedersen

Diskriminacija žena

MASK PRED SUDOM ZBOG SEKSIZMA! Radnici otkrili tajne o diskriminaciji žena u kompaniji, pljuštali otkazi

Tech -

Proizvođač raketa SpaceX u utorak će se pojaviti pred sudijom američkog odbora rada kako bi se suočio sa tvrdnjama da je otpustio osam inženjera jer su kritikovali generalnog direktora Elona Maska i optužili ga za seksističko ponašanje u pismu rukovodiocima kompanije.

Slučaj pred sudijom za administrativno pravo Nacionalnog odbora za radne odnose Sharon Steckler u Los Anđelesu podstakao je SpaceX da podnese tužbu u januaru tražeći da spreči njeno dalje napredovanje tvrdnjom da postupak sprovođenja u okviru odbora krši Ustav SAD.

Generalni savetnik NLRB-a, koji deluje kao tužilac, tvrdi da je SpaceX prekršio američki zakon o radu otpuštajući inženjere 2022. godine nakon što su 2022. godine proširili pismo u kojem optužuju Maska za seksističko ponašanje i tvrdeći da kompanija toleriše diskriminaciju žena.

Ilon Mask
foto: EPA Tolga Akmen Pool

SpaceX je optužen za kršenje Nacionalnog zakona o radnim odnosima, koji štiti prava radnika da se zajedno druže i zalažu za bolje uslove rada. Inženjeri su posebno podneli žalbe kalifornijskoj agenciji za građanska prava optužujući SpaceX da toleriše seksualnu diskriminaciju i da se osveti radnicima koji su se žalili.

SpaceX je negirao da je počinio prekršaj dok je napadao osnovne funkcije odbora za rad u tužbi, koju je podneo federalnom sudu u Teksasu. Sudija je prošlog meseca preneo slučaj u Kaliforniju, navodeći činjenicu da se tamo vodi postupak odbora za rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track