DŽEF BEZOS POVRATIO SVOJU TITULU NAJBOGATIJE OSOBE NA SVETU! Porast bogatstva zasluga Big Tech-a
Foto: AP/PhotoCharles Krupa

lider AMAZONa opet prvi

DŽEF BEZOS POVRATIO SVOJU TITULU NAJBOGATIJE OSOBE NA SVETU! Porast bogatstva zasluga Big Tech-a

Tech -

Prošlo je više od dve godine otkako je osnivač Amazona Džef Bezos bio najbogatija osoba na svetu, ali se sada ponovo vratio na čelo.

Od utorka, Bezos je najbogatiji čovek na svetu, sa neto vrednošću od 200 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Bezos je ponovo zauzeo prvo mesto nakon kontinuiranog rasta akcija Big Tech-a na pozadini buma veštačke inteligencije. Bezos je poslednji put bio najbogatija osoba na svetu 2021.

Akcije Amazona porasle su za 17% ove godine do danas i skoro 90% više nego pre godinu dana. U ponedeljak su zaključili za 0,4% niže na 177,58 dolara po komadu.

Amazon
foto: Shutterstock

Pošto Bezos poseduje oko 9% Amazona, najvećeg svetskog prodavca na mreži, njegova neto vrednost raste kada njegove akcije rastu. Milijarder takođe poseduje kompaniju za istraživanje svemira Blue Origin, koju Blumberg takođe koristi u svojim proračunima.

Bezos, smenio je izvršnog direktora Tesle Elona Muska, koji je bio na prvom mestu devet meseci. U jednom trenutku, Musk je bio 142 milijarde dolara bogatiji od Bezosa, prema Bloombergu.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Bezos je prvo nadmašio suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa kao najbogatija osoba na svetu 2017. Bezosa je Musk smenio 2021. godine zbog porasta akcija Tesle.

Musk i Bernar Arno, predsednik LVMH Moet Hennessi Louis Vuitton, sada su drugi i treći najbogatiji ljudi na Blumbergovom indeksu milijardera. Njihova neto vrednost trenutno iznosi 198 milijardi dolara, odnosno 197 milijardi dolara.

Bernar Arno, Luj Viton
foto: Profimedia

Tesline akcije su ove godine pale za 24% i 3% manje nego pre godinu dana. Akcije proizvođača električnih vozila oslabile su u ponedeljak 7% nakon što je njegova prodaja u Kini pala u februaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track