Dolazak Microsoft laptopova sa X Elite procesorima i poboljšanim AI sposobnostima
Foto: Shutterstock

Hardware

Dolazak Microsoft laptopova sa X Elite procesorima i poboljšanim AI sposobnostima

Tech -

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 predstavljlaće prve Microsoft AI računare koji najverovatnije stižu na tržište 21. marta, najavljuju najnoviji izveštaji

Predstojeći Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 neće biti samo osvežavanje hardvera, već će oni biti prvi Microsoft AI računari, odnosno oni sa veštačkom inteligencijom, a mogli bismo da ih vidimo već 21. marta.

Novi uređaji bazirani na Intel Core Ultra ili Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima, uz novi NPU obećavaju poboljšane AI sposobnosti, a analitičari očekuju da će pružiti bolju efikasnost i performanse slične kao iPad Pro i MacBook Pro uređaji.

Veštačka Inteligencija
foto: Shutterstock

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 će prema očekivanjima podržavati nadolazeće AI funkcije u operativnom sistemu Windows 11. Uključujući Copilot funkcije na uređaju, ove opcije će omogućiti titlove i prevode uživo, poboljšane performanse igara, usklađivanje brzine kadrova, unapređene Windows Studio efekata i AI Explorer – funkciju koja bi mogla da bude ključna za razlikovanje računara sa veštačkom inteligencijom od ostalih.

AI Explorer bi trebalo da radi u svim aplikacijama i da omogućava pretragu dokumenata, veb sajtova, slika i četovanja putem prirodnog jezika. Ova funkcija treba da zadrži istoriju aktivnosti na računaru i na taj način olakša pretragu. Takođe, insajderi tvrde da će AI Explorer podržavati uređivanje slika na osnovu teksta, odnosno tekstualnih komandi.

Veštačka inteligencija, AI
foto: Shutterstock

Što se tiče drugih karakteristika, oba uređaja trebalo bi da stignu sa celodnevnim vekom baterije. Surface Pro 10 imaće antirefleksni OLED ekran koji podržava HDR, prednju ultraširoku veb kameru i NFC čitač. komentar

Sa druge strane, Surface Laptop 6, sa druge strane, donosi navodno značajan redizajn sa tanjim okvirima, zaobljenim uglovima, posebnim tasterom za Copliot i renoviranom grupom portova. Prva isporuka sa Intel verzijom čipseta kreće verovarno u aprilu mesecu, dok će Snapdragon varijante biti dostupne u junu mesecu.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track