KINESKI ŠPIJUN KRAO PODATKE OD AMERIČKOG GIGANTA? Bivši Google inženjer optužen za krađu, skovao tajni plan?!
Foto: Profimedia

krađa poverljivih fajlova

KINESKI ŠPIJUN KRAO PODATKE OD AMERIČKOG GIGANTA? Bivši Google inženjer optužen za krađu, skovao tajni plan?!

Tech -

SAD su optužile bivšeg Google softverskog inženjera za krađu poslovnih tajni o veštačkoj inteligenciji (AI) dok je tajno radio za dve kineske kompanije.

Linwei Ding, takođe poznat kao Leon Ding, optužen je u Kaliforniji po četiri tačke i uhapšen u sredu. Kineski državljanin je navodno ukrao više od 500 poverljivih fajlova. Ako bude proglašen krivim, preti mu do 10 godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara po svakoj tački.

Informacije za koje se tereti odnose se na infrastrukturu Google superkompjuterskih centara podataka, koji se koriste za hostovanje i obuku velikih AI modela.

Prema optužnici, gospodina Dinga je Google angažovao 2019. godine i njegove odgovornosti su uključivale razvoj ovog softvera. On je navodno počeo da učitava informacije uskladištene u Google mreži na lični Google nalog u maju 2022. Ovo otpremanje je nastavljeno periodično tokom godinu dana, navodi se u optužnici.

Google, Facebook
foto: AP/Jeff Chiu, AP/Richard Drew

U međuvremenu, kaže se da je proveo nekoliko meseci u Kini radeći za Beijing Rongshu Lianzhi Technology - start-up tehnološku kompaniju koja mu se obratila. U optužnici se navodi da mu je ponuđeno 14.800 dolara (11.620 funti) mesečno da bude glavni tehnološki direktor kompanije.

Takođe se navodi da je pokrenuo sopstvenu tehnološku firmu Shanghai Zhisuan Technology, koja je bila fokusirana na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, i da je postao izvršni direktor.

Tužioci navode da gospodin Ding nikada nije rekao Googlu o svom radu ni za jednu kompaniju. U optužnici se navodi da se prijavio jednoj kineskoj organizaciji da pomogne u razvoju ovog posla i da je to predstavio na konferenciji za investitore u Kini u novembru 2023. godine.

Veštačka Inteligencija
foto: Pixabay

Sledećeg meseca, Google ga je označio kako je pokušavao da otpremi još fajlova na svoj lični računar dok je bio u Kini, ali je gospodin Ding rekao Google istražitelju da to treba da pruži dokaz da je radio za tehnološkog giganta.

Kada se vratio u SAD i bez znanja Googla, gospodin Ding je navodno rezervisao kartu u jednom pravcu od San Franciska do Pekinga, pre nego što je podneo ostavku 26. decembra.

Nekoliko dana kasnije, on je ponovo postao sumnjičav nakon što je Google saznao za njegove postupke na konferenciji i suspendovao mu pristup, pretražujući njegovu istoriju aktivnosti kako bi otkrili neovlašćena otpremanja.

Google
foto: Promo

Portparol Googla Hose Kastaneda rekao je da kompanija ima "stroge mere zaštite da spreči krađu naših poverljivih komercijalnih informacija i poslovnih tajni", dodajući da je kompanija brzo obavestila vlasti kada je pronašla dokaze o navodnom kršenju.

Američki državni tužilac Merrick Garland rekao je u saopštenju u sredu da Linwei Ding želi da se obogati tako što tajno radi za kompanije koje „traže prednost u trci tehnologije veštačke inteligencije“.

„Ministarstvo pravde neće tolerisati krađu veštačke inteligencije i drugih naprednih tehnologija koje bi mogle da ugroze našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Garland.

SAD, FBI
foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da su navodne akcije gospodina Dinga „najnovija ilustracija koliko će kompanije u Kini ići da ukradu američke inovacije”.

SAD i Kina su poslednjih godina bile uključene u ogorčenu trgovinsku bitku, pri čemu obe strane pokušavaju da steknu konkurentsku prednost u odnosu na drugu. Spor je doveo do toga da su obe zemlje uvele carine na robu vrednu stotine milijardi dolara.

Trgovinski odnosi su se pogoršali pod Bajdenovom administracijom, pri čemu su dve strane nametnule nove barijere trgovini, uključujući ograničenja na izvoz kompjuterskih čipova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track