NEDELJNA RECENZIJA: MacBook Air M3 13-inčni i 15-inčni pregled - Odličan, ali ne iznenađujuć
Foto: Shutterstock

Testiranje

NEDELJNA RECENZIJA: MacBook Air M3 13-inčni i 15-inčni pregled - Odličan, ali ne iznenađujuć

Tech -

Appleov M3 čip je pristojan pad brzine, ali M2 MacBook Air i dalje ostaje sjajan.

Teško je očekivati mnogo od Apple-ovog novog MacBook Air-a opremljenog M3. 13-inčni M2 model, objavljen 2022. godine, bio je prvi veliki redizajn za Apple-ov najpopularniji prenosni računar u više od decenije. Prošle godine, Apple je konačno predstavio svojim korisnicima ultraprenosivi prenosni računar sa velikim ekranom sa 15-inčnim MacBook Air-om.

macbook, Računar, laptop
foto: Shutterstock

13-inčni MacBook Air (M3) je Apple-ov najnoviji MacBook Air i preuzima sve što smo voleli kod redizajna M2, elegantnije i lakše kućište, takođe i dodaje više snage zahvaljujući M3 čipu. 15-inčni MacBook Air (M3) sa velikim ekranom izgleda i oseća se odlično, a brži je zahvaljujući M3 čipu.

Dobra strana oba laptopa:

  • Čvrst i elegantan dizajn
  • Brze performanse zahvaljujući M3 čipu
  • Odličan ekran od 13 inča
  • Odlična tastatura i trackpad
  • Čvrsti niz sa četiri zvučnika

Loša strana:

  • Portovi za punjenje i USB-C su samo na jednoj strani

M3 MACBOOK AIR U ODNOSU NA M2 MACBOOK AIR

Iako izgledaju potpuno isto kao i ranije, M3 MacBook Air modeli imaju nekoliko novih funkcija. Kao prvo, podržavaju dvostruke spoljne displeje, ali samo kada su njihovi poklopci zatvoreni. To je bilo nešto što je nedostajalo čak i 14-inčnom MacBook Pro-u opremljenom M3 pri lansiranju, ali Apple kaže da će ova funkcija doći na taj uređaj putem budućeg ažuriranja softvera. Podrška za dvostruki ekran je posebno korisna.

MacBook
foto: Shutterstock

Oba nova modela MacBook Air takođe podržavaju WiFi 6E, nadogradnju u odnosu na prethodni WiFi 6 standard sa većim brzinama i dramatično manjim kašnjenjem. Međutim, biće vam potreban WiFi 6E ruter da biste zaista videli te prednosti. Prema Intelu, sposobnost WiFi 6E da se uključi u sedam kanala od 160 MHz pomaže mu da izbegne zagušeni WiFi 6 spektar.

DIZAJN I TEŽINA

Dve godine nakon što je 13-inčni M2 MacBook Air debitovao, M3 nastavak je jednako elegantan i atraktivan. Čini se neverovatno tanak za notebook, debljine 0,44 inča i prilično je lagan sa 1,2kg. Na pr. ultraprenosni uređaji kao što su LG Gram i ZenBook S13 OLED su lakši i tanji od Apple-ovog hardvera, ali MacBook Air i dalje uspeva da se oseća kao premijum paket. Njegovo jednostruko aluminijumsko kućište deluje kao gladak rečni kamen, ali dosta čvrst.

15-inčni M3 MacBook Air je slično tanak, ali je teži - 1,4kg. I dalje je relativno lagan za svoju veličinu, ali dodatna zapremina ga čini glomaznijim od 13-inčnog modela. Za neke korisnike, međutim, taj dodatni teret će biti vredan toga.

MacBook
foto: Shutterstock

Veći MacBook Air poseduje 15,3-inčni Liquid Retina ekran sa oštrom rezolucijom od 2,880 k 1,864 (224 piksela po inču), što ga čini pogodnijim za multitasking sa više prozora ili rad u aplikacijama za uređivanje medija. Takođe je bolje prilagođen starijim korisnicima ili korisnicima sa oštećenim vidom, koji će možda morati da povećaju svoje ekrane da bi bili čitljiviji.

Razumljivo je zašto Apple ne bi želeo previše da podešava dizajn Air-a, s obzirom da je preuređen pre nekoliko godina. Ipak, korisnije bi bilo da je USB-C port na desnoj strani mašine, radi olakšanja punjenja na svakoj lokaciji.

HARDWARE

Oba računara su pokretana M3 čipom sa 10-jezgarnim GPU-om, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-om. Dok ovi MacBook računari počinju od 1.099 dolara i 1.299 dolara, testirane konfiguracije koštaju 400 dolara više. Imajte to na umu ako obraćate pažnju na naša merila, jer ćete sigurno videti niže brojke na osnovnim modelima. (Najjeftinija 13-inčna ponuda ima samo 8 GB RAM-a, 256 GB SSD i 8-jezgarni GPU, dok 15-inčna jedinica početnog nivoa ima istu RAM memoriju i skladište, zajedno sa 10-jezgarnim GPU-om.)

PERFORMANSE M3 ČIPA

Oba laptopa su dobila oko 300 poena više na testu sa jednim jezgrom, u poređenju sa M2 MacBook Air-om. A kada je u pitanju zahtevniji test višejezgrenog CPU-a, 13-inčni M3 Air je bio oko 1.700 poena brži, dok je 15-inčni model bio brži za oko 2.400 poena. (Pošto obe mašine nemaju ventilator, postoji velika šansa da veće kućište Air od 15 inča omogućava nešto bolje performanse pod opterećenjem.)

MacBook
foto: Shutterstock

Uočljivija razlika je bila na drugom testu, gde su modeli M3 bili oko 40 procenata brži nego ranije. Apple promoviše srednja poboljšanja u odnosu na M2 čipove, 17 odsto brže performanse sa jednim jezgrom, 21 odsto brža radna opterećenja sa više jezgara i 15 odsto bolja GPU radna opterećenja, ali lepo je videti oblasti u kojima su performanse još bolje. Međutim, ovo nisu mašine koje su namenjene da zamene M2 sisteme, bolja poređenja su kako se one mere sa skoro četvorogodišnjim M1 Mac-ovima ili čak krekljivijim Intelovim modelima. Apple tvrdi da je M3 čip do 60 procenata brži od M1, ali na testiranju sa više jezgara je samo 35 procenata porast brzine bio uočljiv.

BATERIJA

Apple tvrdi da će puštati Apple TV video do 18 sati, kao i da će bežično pretraživati internet do 15 sati. Testiranje pokazuje da će definitivno trajati mnogo duže od običnog radnog dana.

MacBook
foto: Shutterstock

ZAKLJUČAK

Nema većih iznenađenja sa 13-inčnim i 15-inčnim M3 MacBook Air-om, ali nakon godina kontinuiranih nadogradnji, to je za očekivati. Oni su sjajni računari sa odličnim performansama, prelepim ekranima i neverovatnim trajanjem baterije. I što je najbolje od svega, njihovo uvođenje takođe snižava cene još uvek odličnih M2 modela, čineći ih još boljom ponudom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track