MENJATE iPHONE ZA ANDROID ILI OBRNUTO? Sprema se rešenje koje će ovaj prenos učiniti nikad lakšim!
Foto: Shutterstock

Apple potvrdio

MENJATE iPHONE ZA ANDROID ILI OBRNUTO? Sprema se rešenje koje će ovaj prenos učiniti nikad lakšim!

Tech -

Promena telefona može biti traumatično iskustvo, naročito kada je u pitanju prebacivanje podataka i kontakata u slučaju kada menjate platformu operativnog sistema, kao što je prelazak sa iPhone na Android telefon ili obrnuto.

Prebacivanje sa jedne platforme na drugu nikada nije lako, ali u nekim slučajevima može biti teže nego što bi trebalo. Kao odgovor na akt o digitalnom tržištu (DMA)i inicijativu o zaštiti potrošača EU, Apple je potvrdio da radi na jednostavnijem i lakšem načinu za prebacivanje podataka sa iPhone telefona na Android uređaje.

Kao deo Apple Izveštaja o usklađenosti sa smernicama Evropske unije, kompanija iz Kupertina razmatra promene koje će biti ugrađene u iOS kako bi se uklopio sa Zakonom o digitalnim tržištima EU. Jedan od tih napora, objašnjava Apple u dokumentu, je poboljšanje i unapređenje procedure prenosa korisničkih podataka između iOS-a i „različitih operativnih sistema“.

Android, Apple
foto: Shutterstock

U NAJAVI LAKŠE PREBACIVANJE PODATAKA SA IPHONE NA ANDROID TELEFONE

Apple tvrdi da trenutno „razvija rešenje“ koje bi u značajnijoj meri olakšalo prenos korisničkih podataka sa iPhone-a na „telefon koji nije Apple model“ ili drugim rečima Android telefon.

„Apple planira da unapredi dalje izmene u ponudi premeštanja osetljivih korisničkih podataka. Aplikacije nezavisnih kompanija, takođe nude rešenja za migraciju podataka koja u većini slučajeva pomažu korisnicima da prenose podatke između uređaja sa različitim operativnim sistemima. Da bi se nadovezao na te opcije, Apple razvija sopstveno rešenje koje pomaže provajderima mobilnih operativnih sistema da razviju rešenja prilagođena korisniku za prenos podataka sa iPhone modela na telefon koji nije Apple proizvod. Apple ima za cilj da ovo rešenje učini dostupnim najkasnije do jeseni 2025. godine.“

Rešenje, koje je prvi uočio The Verge, očigledno je planirano za lansiranje na jesen 2025. godine, ali nije jasno kako će tačno funkcionisati. Iz Apple opisa, zvuči kao da Apple jednostavno pruža alate drugima, verovatno uključujući i sam Google, kako bi bili u mogućnosti da naprave sopstvene aplikacije za prenos podataka.

Android, Apple, IOS 7
foto: Shutterstock

Kako situacija trenutno stoji, Apple ima aplikaciju „Move to iPhone“ za Android OS, koja pomaže korisnicima da prenesu svoje podatke sa Android uređaja na iPhone. U međuvremenu, Google je nedavno promenio način na koji korisnici mogu da prenesu svoje podatke sa iPhone telefona na Android uređaj, koristeći „Move to Android“ alat.

Međutim, aplikacija je prilično ograničena od strane iOS sistema i nije joj dozvoljeno da prenosi podatke kao što su tekstualne poruke, ilustracije pozadina i istoriju ćaskanja, osim ako ne koristite kabl, a čak i tada ne možete da prebacujete podatke iz eSIM kartice, datoteke, lozinke ili bookmark sa Safari pretraživača.

Ukoliko uopšte kapiramo namere koje proističu iz Apple planova, zvuči kao da bi Apple mogao da pruži kompaniji Google bolje i efikasnije alate za pristup i prenosu podataka pomoću „Nove to Android“ softvera, ali još uvek nema zvanične potvrde da će se to i desiti.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track