APPLE U KLINČU SA EPIC GAMES: Prepucavanje ne prestaje, izjave direktora dovele do drastičnog poteza!
Foto: Shutterstock

Blokiran Fortnite

APPLE U KLINČU SA EPIC GAMES: Prepucavanje ne prestaje, izjave direktora dovele do drastičnog poteza!

Tech -

Ova odluka reflektuje duboko ukorenjene tenzije između dve kompanije, koje su eskalirale tokom poslednjih nekoliko godina zbog razlika u poslovnim i operativnim filozofijama

U najnovijem razvoju događaja u dugotrajnom sukobu između kompanja Apple i Epic Games, Apple je odlučio da ukine razvojni nalog Epic Games-a, navodeći da kompanija predstavlja pretnju za ekosistem iOS-a. Ovaj potez dolazi nakon kratkotrajnog perioda u kojem se činilo da će Fortnite, jedna od najpopularnijih igara koje je razvio Epic, ponovo biti dostupna korisnicima iOS-a u Evropskoj uniji. Ovo je bilo moguće zahvaljujući Zakonu o digitalnim tržištima (DMA), koji ima za cilj da promoviše konkurenciju i reguliše digitalna tržišta unutar EU.

Epic Games je saopštio da je od pravnog tima Apple-a primio obaveštenje o ukidanju svog nalog za Epic Games Sweden AB, što smatraju kršenjem Zakona o digitalnim tržištima i jasnim znakom da Apple ne želi da dozvoli pravu konkurenciju unutar svog ekosistema.

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Epic ističe da ovaj potez Apple-a ne samo da ugrožava njihovu sposobnost da budu konkurentni na tržištu aplikacija, već i šalje opasnu poruku drugim developerima o posledicama koje mogu nastati usled pokušaja da se izazove dominacija Apple-a.

Osnovni razlog koji je Apple naveo za ukidanje naloga je Epic-ova kritika načina na koji Apple planira da implementira pravila DMA, posebno kroz izjave njihovog CEO-a, Tima Svinija, na društvenim mrežama. Epic je već duže vreme otvoreni kritičar Apple-ovih poslovnih praksi, vodeći sudske sporove i zalažući se za regulative koje bi ograničile Apple-ovu moć nad ekonomijom aplikacija.

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Apple, s druge strane, tvrdi da je njihova odluka da ukine Epic-ov nalog zasnovana na prethodnom sudskom nalazu koji im daje pravo da u bilo kom trenutku prekinu sve ugovorne odnose sa Epic Games-om i njegovim povezanim subjektima.

Ova odluka reflektuje duboko ukorenjene tenzije između dve kompanije, koje su eskalirale tokom poslednjih nekoliko godina zbog razlika u poslovnim i operativnim filozofijama.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track