PRIMATE NOVAC IZ INOSTRANSTVA? 5 najboljih aplikacija koje će vam pomoći u tome
Foto: D.M.

Tips & Tricks

PRIMATE NOVAC IZ INOSTRANSTVA? 5 najboljih aplikacija koje će vam pomoći u tome

Tech -

Freelansing ili Slobodni rad, sa svim svojim izazovima, nije lak. Stalno ste zabrinuti da pronađete sledeću "tezgu" u aplikacijama za traženje posla, da ispoštujete kratke rokove i, što je najvažnije, da dobijete platu na vreme.

Međutim, sa svim tehnološkim napretkom koji se dešava svaki dan, primanje uplata ne bi trebalo da bude još jedna prepreka koju treba preći. Ipak, većina s vremena na vreme isprobava nove načine plaćanja, od kojih većina obećava lakoću, ali jedva da se isporučuje. Ako ste umorni od neizvesnosti i kašnjenja koji dolaze sa tradicionalnim metodama plaćanja kao slobodni radnik, niste sami.

U nastavku delimo pet najboljih aplikacija koje možete isprobati za primanje domaćih i međunarodnih plaćanja na mreži kao Freelancer. Posebno smo razmotrili naknade za transakcije, jednostavnost korišćenja i koliko brzo dobijate svoj novac kako biste mogli manje vremena da brinete o plaćanjima, a više radeći ono što volite.

PAYPAL

PayPal je jedan od najpopularnijih izbora za Freelancere, tako da su velike šanse da ste već čuli za njega ili ga ranije koristili. Omogućava vam da primate novac sa skoro bilo kog mesta u svetu, što je odlično za svakoga ko radi sa međunarodnim klijentima.

Uplate, Freelancer, Inostranstvo, Novac, Aplikacije
foto: D.M.

Počevši od osnova, PayPal je prilično jednostavan za korišćenje. Možete započeti tako što ćete kreirati nalog, što će uključivati izbor tipa naloga, dodavanje informacija o vama ili vašem preduzeću, povezivanje debitnih/kreditnih kartica, itd. Kada uđete, možete da delite detalje svog naloga sa svojim klijentima, a oni možete uplatiti novac direktno na vaš PayPal račun. Odatle ga možete preneti u svoju banku ili zadržati u PayPal-u za druge onlajn transakcije. Možete da radite sa gomilom različitih valuta, što je veliki plus ako radite sa klijentima iz različitih delova sveta.

Pored toga, takođe vam omogućava da kreirate PayPal debitnu karticu, koja se može koristiti svuda gde se prihvata Mastercard, bilo na mreži ili u prodavnici. Međutim, PayPal ima svoje nedostatke. Naknade mogu biti malo visoke, posebno kada primate novac od međunarodnih klijenata. Oni naplaćuju procenat od iznosa koji dobijete, plus fiksnu naknadu za međunarodna plaćanja. Tačan iznos zavisi od uključenih zemalja i vrste transakcije. Takođe, kursevi konverzije valuta na PayPal-u možda nisu uvek najbolji, što treba imati na umu kada radite sa više valuta.

WISE

Wise, ranije poznat kao TransferWise, je još jedna pristojna opcija koja funkcioniše korišćenjem stvarnog kursa. Omogućava vam da kreirate račun u više valuta, koji vam može omogućiti da držite i pretvarate novac u različitim valutama.

Da biste započeli, možete da napravite nalog i povežete svoj lokalni bankovni račun sa Vise-om. Vaši računi u više valuta se mogu videti na početnoj stranici. Kao i PayPal, on takođe nudi međunarodnu debitnu karticu, ali ova usluga je dostupna samo u određenim zemljama. Možete da dodate svoje klijente kao primaoce i pošaljete im zahteve za plaćanje ili podelite svoj Visetag (koji je KR kod koji se može deliti) da biste odmah dobili isplatu. Ako ste, u slučaju da ste nekoga zaposlili i želite da mu platite blagovremeno, uvek možete da podesite zakazane transfere.

Uplate, Freelancer, Inostranstvo, Novac, Aplikacije
foto: D.M.

Prednosti Vise-a su prilično jasne. Generalno je jeftinije i brže od banaka za međunarodne transfere, a transparentne naknade ne znače neugodna iznenađenja. Multivalutni račun je takođe veliki plus za slobodnjake koji rade u inostranstvu.

Međutim, postoje neki nedostaci. Iako je Vise odličan za međunarodne transfere, nije toliko koristan ako su sve vaše transakcije domaće, jer postoje jeftinije opcije za njih. Takođe, iako je jeftiniji od banaka, prenos novca nije besplatan, a naknade se mogu povećati ako redovno premeštate velike iznose.

PAYONEER

Ako ste čest korisnik Fiverr-a, Upvork-a ili drugih aplikacija koje vam mogu pomoći da zaradite novac, možda ste već upoznati sa Payoneer-om. Kao i većina drugih aplikacija na našoj listi, takođe vam omogućava da primate uplate u više valuta i povlačite ta sredstva na vaš lokalni bankovni račun ili koristite Paioneer karticu. Takođe možete da šaljete fakture direktno preko Paioneer platforme, što vam može uštedeti vreme.

Možete započeti tako što ćete se prijaviti za nalog na njihovoj veb lokaciji i navesti neke lične i bankarske podatke. Kada vaš nalog bude odobren, spremni ste da počnete da primate uplate.

Uplate, Freelancer, Inostranstvo, Novac, Aplikacije
foto: D.M.

Sada, hajde da pričamo o prednostima i nedostacima. Sa druge strane, pošto je Paioneer fokusiran na međunarodno tržište, lako možete poslovati sa klijentima širom sveta. Imate opciju da primate uplate u više valuta i da ih konvertujete u svoju lokalnu valutu u bilo kom trenutku. Takođe možete koristiti svoju Paioneer karticu za brz pristup svojim sredstvima. Korisnički servis je pouzdan i uglavnom odgovara na vreme. Takođe imate opciju da podesite dvofaktorsku autentifikaciju za bezbednije iskustvo.

Međutim, postoje neke nedostatke. Naknade mogu biti malo zbunjujuće i mogu se povećati, posebno ako konvertujete valute. Takođe, podizanje novca na vaš bankovni račun ponekad može potrajati nekoliko dana, što može biti nezgodno ako vam je potreban brz pristup zaradama. U nekim slučajevima i verifikacija naloga može potrajati.

SKRILL

Skrill (u početku poznat kao Moneybookers) je dobavljač digitalnih novčanika koji postoji već neko vreme. Možete je koristiti na tri načina: kao digitalni novčanik za čuvanje novca na vašem Skrill nalogu i koristite ga kad god želite, koristite Skrill karticu za kupovinu na mreži ili u prodavnicama i kao uslugu transfera novca za slanje novca drugim korisnicima Skrill-a ili na bankovne račune širom sveta.

Uplate, Freelancer, Inostranstvo, Novac, Aplikacije
foto: D.M.

Postavljanje je lako i jednostavno. Možete da napravite nalog i povežete svoj bankovni račun sa Skrillom. Platforma takođe ima program nagrađivanja poznat kao Knect koji vam omogućava da zaradite bodove svaki put kada uspostavite finansijsku vezu preko aplikacije. Ovi poeni se zatim mogu zameniti za novčane nagrade.

Sve u svemu, aplikacija je prilično jednostavna za korišćenje, bezbedna (koja je regulisana od strane Uprave za finansijsko ponašanje) i pouzdana. Takođe imate mogućnost izbora između ličnog i poslovnog naloga na platformi. Jedna mana koju biste trebali znati o tome je da Skrill-ova naknada može biti pomalo zbunjujuća. Skrill naplaćuje povlačenje sredstava, međunarodne transfere, razmenu valuta, pa čak ima i malu naknadu koju će vam biti naplaćeno ako je vaš nalog neaktivan godinu dana. Takođe trenutno nema funkciju ćaskanja uživo.

ESCROW

Iako Escrow nije baš aplikacija koju možete da instalirate na svoj telefon, ona zaslužuje mesto na našoj listi kao platforma za one kojima je prioritet bezbednost i zaštita sredstava. Počnimo sa razumevanjem kako to funkcioniše. Kada započnete ugovor, i vi i vaš klijent prihvatate uslove i odredbe, uključujući plaćanje. Umesto da vam plati direktno unapred, klijent šalje novac na Escrov račun.

To znači da se plaćanje bezbedno drži sve dok obe strane ne budu zadovoljne ispunjenjem ugovora. Bićete mirni da je klijent platio i da neće odustati nakon što posao bude završen, a vaš klijent će imati uverenje da plaća samo posao koji ispunjava njihova očekivanja. To je situacija u kojoj obe strane imaju sigurnosnu mrežu.

Uplate, Freelancer, Inostranstvo, Novac, Aplikacije
foto: D.M.

Kada kreirate nalog na platformi, možete započeti transakciju unosom detalja vašeg ugovora i podataka o kupcu. Možete da podelite transakciju preko KR koda ili URL-a sa klijentom, a kada deponuju iznos u Escrov, možete početi da radite na projektu.

Međutim, bitno je napomenuti da postoji naknada, koja je obično procenat iznosa koji se drži. U nekim slučajevima, Escrov može usporiti proces plaćanja jer se sredstva oslobađaju samo kada su ispunjeni svi uslovi, što može potrajati duže od direktnih plaćanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track