APPLE SAVIO REP POSLE KAZNE: Vratili Epic games nalog programera
Foto: Shutterstock

preokret dva dana nakon zabrane

APPLE SAVIO REP POSLE KAZNE: Vratili Epic games nalog programera

Tech -

Preokret otvara put za Epic da objavi sopstvenu prodavnicu aplikacija za iPhone u EU.

Apple je obrnuo ploču u vezi sa svojom odlukom da zabrani nalog programera Epic Gamesa nakon što se ispostavilo da zvaničnici Evropske unije razmatraju problem. Preokret znači da će Epic moći da donese sopstvenu prodavnicu aplikacija na iPhone i iPad uređaje u EU.

Izdavač će takođe moći lakše da vrati Fortnite na te uređaje u bloku, skoro četiri godine nakon što je Apple izbacio igru iz App Store-a zbog bitke za kupovinu u aplikaciji (odluka koja je podstakla dugotrajnu pravnu borbu između dve strane).

Epic Games
foto: Shutterstock

„Nakon razgovora sa Epic-om, oni su se obavezali da će poštovati pravila, uključujući našu politiku DMA (Zakon o digitalnim tržištima)“, rekao je portparol Apple-a. „Kao rezultat toga, kompaniji Epic Sveden AB je dozvoljeno da ponovo potpiše ugovor za programere i prihvaćeni su u Apple Developer Program.“

„Apple nam je rekao i obavezao se Evropskoj komisiji da će vratiti naš nalog programera“, napisao je Epic u ažuriranom postu na blogu. „Ovo šalje snažan signal programerima da će Evropska komisija brzo delovati kako bi primenila Zakon o digitalnim tržištima i pozvala vratare na odgovornost. Idemo napred prema planu da pokrenemo Epic Games Store i vratimo Fortnite u iOS u Evropi. Napred!“

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Apple je ranije "ubio" Epic nalog programera, tvrdeći da je malo verovatno da će se Epic pridržavati povezanih ugovornih sporazuma. Njeni advokati opisali su Epic kao „proverljivo nepouzdanog“.

Epic je tvrdio da je odluka predstavljala "ozbiljno kršenje DMA". Prema tom zakonu, koji je upravo stupio na snagu, Apple je obavezan da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana na iOS-u u EU.

Međutim, Apple i dalje prisiljava kompanije koje žele da imaju svoje tržište aplikacija na iPhone-u da se pridržavaju njegovih pravila.

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Takođe, EU je kaznila Apple sa skoro 2 milijarde dolara zbog suzbijanja aplikacija za strimovanje muzike trećih strana u App Store-u sprečavajući ih da kažu korisnicima da se mogu pretplatiti na njihove usluge negde drugde po nižoj ceni nego da su se prijavili preko iOS-a. Ovo je bila prva novčana kazna koju je EU izrekla Apple-u i treća najveća finansijska kazna bloka ikada. Apple se žali na kaznu.

S obzirom na još teže kazne sa kojima se kompanije suočavaju zbog nepoštovanja DMA - do 10 odsto svog godišnjeg prihoda - i da EU pokazuje da je spremna da koristi svoju moć kada je to potrebno, nije previše iznenađujuće što je Apple odustao od svog najnovijeg otkaza sa Epic. Zaista, izvršni direktor Epic Tim Svini rekao je da je Apple odustao nakon „brze istrage Evropske komisije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track