ON SE POMINJE KAO BUDUĆI VLASNIK TIK-TOKA: Aplikacija procenjena na stotine milijardi - Amerika sprema rok od 6 meseci za prodaju?
Foto: Shutterstock

Bobby Kotick nudi partnerstvo OPEN AI-U

ON SE POMINJE KAO BUDUĆI VLASNIK TIK-TOKA: Aplikacija procenjena na stotine milijardi - Amerika sprema rok od 6 meseci za prodaju?

Tech -

On je ideju predstavio potencijalnim partnerima, uključujući generalnog direktora OpenAI-a Sama Altmana, prenosi The Wall Street Journal.

Bobi Kotik, bivši izvršni direktor Activision Blizzarda koji je podneo ostavku krajem prošle godine, očigledno je zainteresovan za kupovinu TikTok-a jer novi zakon u SAD preti zabranom aplikacije ili prisilom na njenu prodaju.

Prema izveštaju The Wall Street Journal-a, Kotick je pomenuo ideju o partnerstvu na takvoj kupovini izvršnom direktoru OpenAI-a Semu Altmanu i drugima koji su sedeli sa njim na konferencijskoj večeri prošle nedelje, i izneo je sa izvršnim predsedavajućim BiteDance-a Džangom Jimingom. Ako se TikTok proda, napominje VSJ, verovatno će koštati stotine milijardi dolara.

Sam Altman
foto: Shutterstock

Kotick je vodio Activision više od 30 godina, ali nije baš otišao na dobroj noti. U tužbi iz 2021. koja je rešena prošle godine, kompanija je optužena za podsticanje seksualnog uznemiravanja i rodne diskriminacije pod njegovim vođstvom, u onome što je opisano kao „prožimajuća kultura radnog mesta dečaka iz bratstva“.

Wall Street Journal je ubrzo nakon toga izvestio da je Kotik bio svestan navoda o nedoličnom ponašanju i napadima tokom godina i da nije propisno otkrio neke od ovih slučajeva odboru. I sam je optužen za uznemiravanje, primetio je tada The Verge. Activision Blizzard je izveštaj nazvao „obmanjujućim“.

Nakon što je informacija izašla na videlo, zaposleni u Activision Blizzardu su izašli i zahtevali da Kotick podnese ostavku, ali to se nije dogodilo. Kotik je na kraju ostao na čelu Activision Blizzarda sve do završetka Microsoft akvizicije 2023.

Microsoft, Blizard
foto: Shutterstock

Kotikovo navodno interesovanje za TikTok dolazi u burnom trenutku za ovu izuzetno popularnu platformu nakon što su poslanici prošle nedelje predstavili „Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici“, za koji je predsednik Bajden rekao da će potpisati, ako prođe. Prema zakonu, koji u sredu ide na glasanje u Domu, TikTok-ova matična kompanija sa sedištem u Kini, BiteDance, morala bi da proda aplikaciju u roku od šest meseci. U suprotnom, biće zabranjeno u američkim prodavnicama aplikacija.

TikTok pokušava da navede svoje milione američkih korisnika da se okupe iza njega nakon iznenadnog zamaha zakona, a prošle nedelje je poslao push obaveštenja tražeći od korisnika da pozovu svoje predstavnike. Nakon glasanja u Domu, gde se očekuje da će biti odobren nakon što je Komisija za energetiku i trgovinu jednoglasno glasala prošle nedelje, predlog zakona će se preći u Senat.

Dok je zabrinutost zakonodavaca u vezi sa TikTok-om usredsređena na strah od privatnosti podataka i njegove veze sa Kinom, VSJ napominje da bi uključivanje Altmana u njegovu kupovinu moglo otvoriti aplikaciju za mogućnost da je OpenAI koristi za obuku svojih AI modela, što baš i nije zvuk idealan i za korisnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track