UDARAC PO DŽEPU NAJVIŠE BOLI: Apple se povlači iz "evropske bitke"
Foto: Profimedia

PRIZNAO PORAZ

UDARAC PO DŽEPU NAJVIŠE BOLI: Apple se povlači iz "evropske bitke"

Tech -

Apple je u utorak napravio veliki ustupak u svojoj borbi da zaštiti dominaciju svoje App Store na iPhone uređajima i drugim uređajima u Evropi, rekavši da će programeri biti slobodni da distribuiraju svoje aplikacije direktno potrošačima.

Apple je najavio promene u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Evropske unije (DMA), koji je počeo prošle nedelje. Promene bi mogle da ugroze visoke profitne marže i stalan tok prihoda na koji se Apple oslanjao iz svoje prodavnice aplikacija, gde programerima naplaćuje naknade do 30%.

Promene, koje utiču samo na Evropsku uniju, dolaze usred stalnih kritika rivala da su napori kompanije Apple za usaglašenost propali.

Počevši od ovog proleća, programeri softvera koji rade u Evropi moći će da distribuiraju aplikacije korisnicima iz EU direktno sa svojih web lokacija umesto preko App Store-a.

App Store, Apple
foto: Shutterstock

„Iako App Store neće moći da se "muze" tako slobodno, i dalje je verovatno da će još neko vreme ostati značajna krava, budući da su ove mirovne ponude od Apple-a povezane,“ rekla je Suzana Striter, šef odeljenja za novac i tržišta. u Hargreaves Lansdovnu.

Programeri i dalje moraju da ispunjavaju uslove i odredbe koje je postavio Apple i da budu ovlašćeni programeri. Apple je takođe uveo „naknadu za osnovnu tehnologiju“ od 50 evrocenti po korisničkom nalogu svake godine, čak i ako programeri odluče da ne koriste Apple-ov App Store ili sistem plaćanja.

DMA ima za cilj da obuzda Apple, Amazon, vlasnika TikTok-a BiteDance, Meta Platforms (META.O), Alphabet-ov Google i Microsoft i stvori jednake uslove za manje rivale i na kraju veću konkurenciju za Evropljane.

Evropska Unija, DMA
foto: Shutterstock

„Da bi se odrazile promene DMA, korisnici u EU mogu da instaliraju aplikacije sa alternativnih tržišta aplikacija u iOS 17.4 i novijim verzijama. Korisnici će moći da preuzmu alternativnu aplikaciju za tržište sa web lokacije programera tržišta“, saopštio je Apple na svojoj web stranici. IOS se odnosi na softversku platformu koja pokreće Apple-ove iPhone i iPad uređaje.

Otvaranje Apple-ovog ekosistema u Evropi, koji je kompanija dugo čuvala kao visoko profitabilnu „baštu sa zidovima“, dolazi u osetljivom trenutku za tehnološkog giganta.

Proizvođač iPhone-a se bori sa smanjenjem prihoda i slabom potražnjom za svojim pametnim telefonima u Kini. U januaru, Microsoft je svrgnuo Apple sa trona kao najvredniju kompaniju na svetu, a investitori smatraju da Apple zaostaje za svojim Big Tech rivalima u njihovoj trci da dominiraju tehnologijom veštačke inteligencije.

Apple-ove akcije su porasle za 0,6% u utorak popodne, smanjivši gubitak u 2024. na 10%.

Apple
foto: Shutterstock

Promene najavljene u utorak uključuju omogućavanje programerima da postave alternativna tržišta aplikacija kako bi ponudili katalog koji se sastoji isključivo od sopstvenih aplikacija programera sa trenutnim efektom.

Programeri mogu da biraju kako da dizajniraju promocije u aplikaciji, popuste i druge ponude kada upućuju korisnike da završe transakciju na svojoj web lokaciji umesto da koriste Apple-ov šablon.

Pod pritiskom regulatora i DMA, Apple je prošle nedelje napravio korak unazad u svojoj svađi sa Epic Games-om, omogućivši mu da stavi sopstvenu prodavnicu igara na iPhone i iPad uređaje u Evropi. Kršenja DMA mogu koštati kompanije novčanim kaznama i do 10% njihovog globalnog prometa.

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Apple je takođe rekao da će se žaliti na kaznu EU od 1,84 milijarde evra (2,01 milijardu dolara) koja mu je izrečena prošle nedelje zbog sprečavanja konkurencije Spotify i drugih rivala za striming muzike putem ograničenja na App Store-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track