Kada pitate Google bota o izborima u Americi i svetu, dobićete odgovor kome se ne nadate!
Foto: Shutterstock

Chatbot još uči?

Kada pitate Google bota o izborima u Americi i svetu, dobićete odgovor kome se ne nadate!

Tech -

Google ograničava AI chatbot Gemini da odgovara na pitanja o globalnim izborima koji će se održati ove godine, saopštila je u utorak Alphabet, jer nastoji da izbegne potencijalne pogrešne korake u primeni tehnologije.

Ažuriranje dolazi u trenutku kada je napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji, uključujući generisanje slika i video zapisa, podstakao zabrinutost zbog dezinformacija i lažnih vesti u javnosti, što je navelo vlade da regulišu tehnologiju.

Na pitanje o izborima kao što je predstojeći američki predsednički meč između Džoa Bajdena i Donalda Trampa, Gemini odgovara sa „Još uvek učim kako da odgovorim na ovo pitanje. U međuvremenu, isprobajte Google pretragu“.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Google je u decembru najavio ograničenja u SAD, rekavši da će ona stupiti na snagu pre izbora.

„U pripremama za mnoge izbore koji se održavaju širom sveta 2024. i iz obilja opreza, ograničavamo vrste upita u vezi sa izborima na koje će Gemini odgovarati“, rekao je portparol kompanije u utorak.

Osim u Sjedinjenim Državama, nacionalni izbori će se održati u nekoliko velikih zemalja, uključujući Južnu Afriku i Indiju, najveću svetsku demokratiju.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Indija je zatražila od tehnoloških firmi da potraže odobrenje vlade pre nego što javno objave alate AI koji su „nepouzdani“ ili su pod suđenjem, i da ih označi zbog potencijala da daju pogrešne odgovore.

Google-ovi proizvodi veštačke inteligencije su pod skenerom nakon što su netačnosti u nekim istorijskim prikazima ljudi koje je kreirao Gemini naterale da pauzira funkciju generisanja slika četbota krajem prošlog meseca.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Izvršni direktor Sundar Pichai rekao je da kompanija radi na rešavanju tih problema i nazvao je odgovore četbota „pristrasnim“ i „potpuno neprihvatljivim“.

Meta Platforms, matična Facebook-a, saopštila je prošlog meseca da će formirati tim za borbu protiv dezinformacija i zloupotrebe generativne veštačke inteligencije uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track