BORBA PROTIV NESANICE: 3 uređaja koja mogu da vam pomognu sa vraćanjem sna u normalu
Foto: Shutterstock

Lekovita moć SNA

BORBA PROTIV NESANICE: 3 uređaja koja mogu da vam pomognu sa vraćanjem sna u normalu

Tech -

Ukoliko vam promena računanja vremena koja sledi ili nešto drugo pravi problem u ritmu spavanja, ova tri uređaja mogu vam pomoći da san vratite u normalu

Gubitak sna često za sobom nosi i druge probleme kao što je pad imuniteta, povećani nivo stresa i loš uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Ukoliko imate problem sa nesanicom ili pokušavate da vratite raspored spavanja u zdrav bioritam, u nastavku pročitajte o tri uređaja koji vam mogu pomoći da vratite svoj san u normalu i tako rešite i druge probleme koje nesanica za sobom nosi.

Među ova tri tehnološka pomogala portal HowToGeek izdvojio je budilnik koji imitira izlazak sunca, uređaj za praćenje sna i slušalice za spavanje.

PRVI OD TRI UREĐAJA: „BUDILNIK IZLASKA SUNCA“

Jedna stvar koja često može da poremeti raspored spavanja je poremećaj rutine. Bilo da se radi o promeni vremenskih zona, naglom produženju ili skraćenju dana, ili mnoštvu drugih razloga, ljudima može da bude teško da se ponovo prilagode, pogotovo ako već imaju problema sa spavanjem.

Međutim, ovaj problem možda možete da rešite uz pomoć budilnika – alarma koji imitira izlazak sunca. Na tržištu je takvih mnoštvo, a ovi pametni uređaji imitiraju izlazak i zalazak sunca, šaljući signale vašem telu kada je vreme da se opustite, kao i da vas nežno bude ujutru postepenim osvetljenjem, za razliku od glasnih i često napadnih alarma na telefonu. Jedan od takvih uređaja je i Philips SmartSleep Wake-up Light.

Filips, Sat, Budilnik
foto: Printscreen YT, D.M.

On je suštinski velika, veoma prilagodljiva lampa. Možete lako da joj prilagodite svetlinu i raspored koji vam najbolje odgovara, a displej će se automatski smanjiti kada nije u upotrebi, tako da lice sata neće biti previše svetlo u mraku sobe. Takođe, ovaj uređaj sadrži i pet „zvučnih signala za buđenje“ koje možete odabrati, kako biste se nežno budili iz sna uz postepeno osvetljenje lampe.

Iako je SmartSleep lampa-budilnik odlična za većinu ljudi, ako razmišljate o nadogradnji, možete razmotriti i Hatch Restore 2. Iako je ovaj uređaj skoro duplo skuplji, uz njega dobijate još više opcija prilagodljivosti, mogućnost korišćenja belog šuma i zvučnih efekata za spavanje kako biste utišali pozadinsku buku.

FITNESS TRACKER KAO UREĐAJ ZA PRAĆENJE SNA

Ako niste sigurni zašto uvek osećate umor, praćenje vaših obrazaca i ritma spavanja trebalo bi da vam pruži mnogo informacija o osnovnim problemima koje možete imati. Iako postoje aplikacije koje prate san, one su sklone izdvajanju nepreciznih informacija, posebno ukoliko delite krevet sa još jednom osobom ili kućnim ljubimcem. Ako ozbiljno razmišljate o praćenju sna, trebaće vam uređaj koji može direktno da prati procese vašeg tela, a za većinu, najbolja opcija biće Fitness Tracker.

Sat, Mobilni Telefon, Spavanje
foto: Shutterstock

Ova opcija može da vam deluje kao preterivanje ukoliko ne planirate da pratite bilo šta osim sna, ali možda je najbolje da razmotrite svega što možete kada rešavate problem spavanja. Loš san može da bude rezultat različtih faktora, među kojima je stres, a većina Fitness Tracker uređaja upravo prati i te faktore koji mogu da vam daju širu sliku.

Uz to, fizička aktivnosti mnogima pomaže da bolje spavaju, a uređaj kao ovaj motiviše ljude da se kreću i samim tim i na taj način može da pomogne u problemu spavanja. Na tržištu takođe postoji mnogo opcija ovih uređaja, a koji za vas može biti najbolji, zavisi i od toga koji operativni sistem preferirate.

pametni sat
foto: Ana Paunković

Ako koristite Android, možete nabaviti jedan od Garmin Fitness Tracker uređaja, pri čemu Garmin Venu 2 može da prati većinu vitalnih znakova i ima odličan vek trajanja baterije. Ali ovaj uređaj nije uvek kompatibilan sa iPhone uređajima, pa ako koristite ovaj telefon, možete da izaberete neki od Apple pametnih satova koji ima funkcije praćenja pomenutih aktivnosti.

Na Android strani tu su i Samsung Galaxy satovi koji dobijaju detekciju prekida disanja u snu.

SLUŠALICE ZA SPAVANJE

Ako živite sa više ukućana, možda jednostavno unapred znate šta je uzrok vašoj nesanici – buka. Nije najlakše uskladiti se sa drugima i samim ti rešiti buku koju oni stvaraju, ali osim čepova za uši postoje i slušalice za spavanje.

Većina slušalica koje danas koristimo uglavnom nisu dizajnirane za spavanje, već sa idejom da ste barem delimično u uspravnom položaju. Iako slušalice možemo koristiti dok ležimo na leđima, kada se okrenemo bočno to zna da nam stvara dodatan pritisak na uši, a ukoliko se noću i pomeramo, slušalice će brzo ispasti iz ušiju. Upravo zato, na tržištu postoje specijalne slušalice za spavanje, a dizajnirane su tako da ih možete koristiti čak i ukoliko se dosta vrtite.

traka za glavu
foto: Printscreen YT, D.M.

Ova vrsta slušalica dolazi u različitim oblicima, ali jedan od češćih i popularnijih je dizajn trake za glavu sa ugrađenim zvučnicima i audio kontrolama. Neki od brendova koje HowToGeek preporučuje su Perytong slušalice za spavanje, koje mogu da utišaju bučnu okolinu. Postoje vrste bez pokrivajućeg dela za oči, kao i one sa doslovnom maskom za spavanje, što može biti posebno korisno tokom putovanja.

Da li ste isprobali neki od ovih uređaja ili koristite neki sasvim drugi kojim pokušavate da vratite san u normalu?

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track