VELIKA PROMENA ZA APPLE KORISNIKE U EU: Dugo se čekalo da gigant popusti pravila
Foto: Shutterstock

Apple Developer Program ali uz naknadu

VELIKA PROMENA ZA APPLE KORISNIKE U EU: Dugo se čekalo da gigant popusti pravila

Tech -

Ukoliko živite u EU i koristite iPhone – ovo su lepe vesti za vas jer Apple za iOS konačno dozvoljava preuzimanje nezavisnih aplikacija direktno sa interneta

Korisnici iPhone uređaja u Evropskoj uniji od sada više nisu ograničeni na preuzimanje aplikacija isključivo sa Apple App Store prodavnice, već mogu da ih instaliraju i direktno sa interneta. Tako su iOS korisnici korak bliže Android operativnom sistemu, ali samo u EU i naravno, uz pojedina ograničenja.

Nakon vesti iz januara u kojima smo čuli da Apple ipak otvara vrata za nezavisne prodavnice aplikacija, ali pod prisilom zakonodavstva Evropske unije, tehnološki gigant sada je uneo još nekoliko promena u svoje odredbe politike aplikacija.

Nova politika konkretno obuhvata novi program pod nazivom Web Distribution, koji ima za cilj da omogući programerima da ponude svoje aplikacije direktno na svom web sajtu, umesto samo u App Store prodavnici ili putem drugih, nezavisnih prodavnica aplikacija koje zadovoljavaju nove stroge smernice objavljene prošlog meseca.

saveti, antivirus, iPhone, preporuke, podaci, programiranje, Apple
foto: Promo

Međutim, razvojni programeri moraće da se pridržavaju određenih smernica koje nameće Apple, a uz to gigant poboljšava bezbednost u slučaju preuzimanja aplikacija van svoje prodavnice, tako što će implementirati proces provere pregleda aplikacija za zaštitu od malvera.

Neka od ograničenja podrazumevaju da programeri moraju da ispune nekoliko uslova, kao što je na primer, da moraju da budu upisani u Apple Developer Program, Takođe, programeri iz EU moraju da imaju dobru reputaciju, a preuzimanje aplikacija dopušteno je samo preko domena registrovanog unutar App Store Connecta plarforme.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

To znači da nezavisni, alternativni web sajtovi, takozvanih „trećih strana“ sa kojih se mogu instalirati aplikacije, neće baš biti od koristi iOS korisnicima. Razvojni programeri će takođe morati da pokažu kako da koriste podatke korisnika aplikacije. Postoje i naknade koje će programeri morati da plaćaju, a vezane su uz Apple Developer Program koji postoji u EU. Plaćanje ovih naknada kritikovalo je više tehnoloških kompanija među kojima su Spotify, EpicGames i Xbox.

Ova promena već je stupila na snagu, a moći ćete da je primenite na svom iPhone uređaju u Evropskoj uniji nakon što instalirate iOS 17.4 ažuriranje, podseća AndroidPolice.

Izvor: Benchamark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track