RIVALSTVO MICROSOFTA I GOOGLE-A KLJUČA, STIGLO I PRIZNANJE "Oni imaju prednost u AI tehnologiji"
Foto: Promo

borba dva tehnološka giganta

RIVALSTVO MICROSOFTA I GOOGLE-A KLJUČA, STIGLO I PRIZNANJE "Oni imaju prednost u AI tehnologiji"

Tech -

Alphabetov Google ima konkurentsku prednost u generativnoj veštačkoj inteligenciji zbog svojih gomila podataka i čipova optimizovanih za veštačku inteligenciju, rekao je Microsoft.

Komentari Microsoft-a bili su odgovor na konsultacije koje je Evropska komisija pokrenula u januaru o nivou konkurencije u generativnoj veštačkoj inteligenciji.

Rastuća popularnost generativne veštačke inteligencije, koja može da generiše ljudske odgovore na pisane upite, a primeri su OpenAI-ov ChatGPT koji podržava Microsoft i Google-ov chatbot Gemini, izazvala je zabrinutost zbog dezinformacija i lažnih vesti.

„Danas je samo jedna kompanija - Google vertikalno integrisana na način koji joj obezbeđuje snagu i nezavisnost na svakom sloju veštačke inteligencije, od čipova do uspešne prodavnice mobilnih aplikacija. Svi ostali moraju da se oslone na partnerstva da bi inovirali i takmičili se“, rekao je Microsoft u svom izveštaju Komisiji.

Majkrosoft
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rečeno je da će mu Google-ovi poluprovodnici sa veštačkom inteligencijom koji se samostalno snabdevaju dati konkurentsku prednost u godinama koje dolaze, dok su mu veliki skupovi vlasničkih podataka iz Google indeksa pretrage i YouTube-a omogućili da obuči svoj veliki jezički model Gemini. YouTube pruža skup video sadržaja bez premca; procenjuje se da ima oko 14 milijardi video snimaka. Google ima pristup takvom sadržaju; ali drugi programeri veštačke inteligencije nemaju“, rekao je Microsoft.

Rečeno je da glasovni asistenti sa AI-om, kao što su Google pomoćnik i Siri, obema kompanijama daju prednost.

„Oni su u dobroj poziciji da evoluiraju i iskoriste svoje postojeće glasovne asistente na liderske pozicije u generativnoj veštačkoj inteligenciji. Novi učesnici i konkurenti Googla i Apple neće uživati u prednosti“, rekao je Microsoft.

Iphone, Siri
foto: Shutterstock

GOOGLE UZVRATIO MAJKROSOFTU

„Nadamo se da će studija Komisije osvetliti kompanije koje ne nude otvorenost Google Cloud-a ili imaju dugu istoriju zaključavanja klijenata i koje donose isti pristup uslugama veštačke inteligencije“, rekao je Google portparol.

Microsoft, čije je više od 10 milijardi dolara ulaganja u OpenAI sada na nišanu antimonopolskih regulatora EU, takođe je nastojao da se odbrani od regulatornih brige o takvim partnerstvima između Big Tech-a i start-up-a.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

„Svi ovi start-apovi su se oslanjali na različite oblike ulaganja i partnerstva koja su im omogućila da uđu i prošire se u prostoru“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je na Anthropic koji ima Google i Amazon kao investitore, francuski Mistral u koji je Microsoft uložio 15 miliona evra i kanadski Cohere koji ima Salesforce i Nvidiu kao investitore.

„Podsticanje pro-konkurentnih partnerstava u prostoru veštačke inteligencije je efikasan način da se spreči da kompanije postanu vertikalno integrisane na način koji bi rezultirao antikonkurentskom prednošću“, rekao je Microsoft.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track