MICROSOFT MENJA PLOČU ZBOG EU ZAKONA: Agresivna Edge kampanja odlazi "na klupu"
Foto: Shutterstock

EU 'gazi' gigante

MICROSOFT MENJA PLOČU ZBOG EU ZAKONA: Agresivna Edge kampanja odlazi "na klupu"

Tech -

Microsoft prestaje da vodi svoju agresivnu kampanju promocije Edge pregledača kao podrazumevanog prilikom promene na drugi pod pretnjom EU zakona.

Kako bi se pridržavao pravila iz Zakona o digitalnim tržištima (DMA) u Evropskoj uniji, Microsoft prestaje da vodi svoju, prilično dosadnu i agresivnu kampanju, forsiranje Edge pregledača kao podrazumevanog na Windows operativnim sistemima. Tako, ukoliko sada promenite podrazumevani pregledač na svom računaru, Microsoft vam konačno više neće prikazivati Edge i nuditi vam da ipak njega postavite za osnovni internet pregledač.

Ova promena važi i za Windows 10 i za Windows 11 operativne sisteme, kao i za korisnike van EU i Evrope kao kontinenta uopšte. Uz Windows 11 ažuriranje „Moment 5“, koje je postalo dostupno 29. februara, Microsoft je eliminisao odeljak „Recommended applications“.

Windows, Windows 11, Microsoft
foto: Shutterstock

Nakon ažuriranja, korisnici će ubuduće videti sve instalirane aplikacije, a Windows više neće uporno insistirati da Edge bude primarni pregledač.

Dodatno, kompanija je u okviru ažuriranja omogućila i da Edge bude jednostavno opciona funkcija na računaru korisnicima u zemljama Evropskog ekonomskog prostora, odnosno Evropske ekonomske zone (EEP/EEZ/EEA), piše WindowsLatest. To znači da ga oni lako mogu obrisati zajedno sa Bing pretraživačem. Srbija, u ovom slučaju nažalost, ne spada u EEP.

Evropska Unija, DMA
foto: Shutterstock

Windows takođe više neće koristiti Edge za otvaranje linkova ka sistemskim aplikacijama, već će umesto toga koristiti podrazumevani pregledač. Van Evrope, Windows će nastaviti da koristi Edge, osim u Windows operativnom sistemu u S režimu gde Edge i Bing ostaju podrazumevane aplikacije.

Uz to, MSN više nije podrazumevani provajder vesti u vidžetima, a Microsoft je pružio resurse za razvojne programere kako bi kreirali sopstvene provajdere kanala. Ove promene su uključene u Windows 10 22H2 ažuriranje 19045.4123 i Windows 11 23H2 22631.3235, objavljene 29. februara ove godine.

Dugi niz godina u kojima je Microsoft gurao Edge kroz različite kanale, uključujući traku za pretragu, stranicu za preuzimanje u drugim pregledačima i meni aplikacije Podešavanja, ovime se konačno završio.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track