AMERIČKA DRAMA OKO TIK-TOKA SE NASTAVLJA: Hoće li biti zabranjen u SAD ili prodat? Sve zavisi od sledećeg poteza
Foto: Shutterstock

BiteDance u problemu

AMERIČKA DRAMA OKO TIK-TOKA SE NASTAVLJA: Hoće li biti zabranjen u SAD ili prodat? Sve zavisi od sledećeg poteza

Tech -

Predstavnički dom američkog Kongresa je u sredu velikom većinom usvojio predlog zakona koji će kineskom vlasniku TikTok-a BiteDance dati oko šest meseci da oduzme američku imovinu aplikacije za kratke video snimke ili se suoči sa zabranom širom zemlje.

Evo pogleda na nastojanje da se aplikacija zabrani, njene šanse u američkom Senatu i šta bi to zapravo značilo.

ZAŠTO AMERIČKI ZVANIČNICI POKUŠAVAJU DA ZABRANE TIKTOK?

Američki zvaničnici upozoravaju da je menadžment TikTok-a odgovoran kineskoj vladi. Na primer, Kina bi mogla da koristi aplikaciju društvenih medija da utiče na izbore u SAD 2024. godine, rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns na saslušanju u komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma ove nedelje.

Ministarstvo pravde je nedavno upozorilo zakonodavce da su američki korisnici TikTok-a izloženi riziku zbog toga što je sedište kompanije BiteDance u Pekingu jer su „strane vlade poput NRK (Kina) poznate po svom nadzoru i cenzuri“.

Tik Tok
foto: Shutterstock

ŠTA JE RAČUN U OVOM KONTEKSTU?

U izbornoj godini kada mnogi političari ne žele da ih smatraju mekim prema Kini, zakon je poslednji u nizu poteza koji reaguju na zabrinutost oko nacionalne bezbednosti. Zvaničnici u obe političke stranke podigli su crvene zastave u vezi sa TikTokom, zajedno sa drugim pitanjima u rasponu od povezanih vozila preko naprednih čipova veštačke inteligencije - do dizalica u američkim lukama.

S druge strane, mnogi mlađi glasači protive se zabrani jer koriste aplikaciju da izraze svoje stavove i prate politiku. Prošlog meseca, kampanja za reizbor predsednika Džoa Bajdena pridružila se TikToku, izazivajući nadu među zvaničnicima kompanije da je zakon ove godine malo verovatan.

KO JE GLASAO ZA ZABRANU?

Predlog zakona je usvojen sa 352 prema 65 na dvopartijskom glasanju, a većina republikanskih članova Kongresa glasala je za njega.

SAD, Kina, hakeri, haker, hakerski napad, tik tok
foto: Shutterstock

Nekoliko istaknutih demokrata u Predstavničkom domu glasalo je protiv zakona, uključujući demokratsku predstavnicu Kathleen Clark, kandidata za Senat Arizone Rubena Gallegoa, Aleksandriju Ocasio-Cortez, kao i najviše demokrate u odborima za pravosuđe, načine i sredstva, transport i obaveštajne službe.

„Ovde postoje ozbiljna antimonopolska pitanja i pitanja privatnosti, a sve zabrinutosti za nacionalnu bezbednost treba da budu izložene javnosti pre glasanja“, rekao je Okasio-Kortez.

Petnaest republikanaca i pedeset demokrata glasalo je protiv zakona.

KAKO BI SE IZVRŠILA ZABRANA?

Ako ga Senat usvoji u sadašnjem obliku i Bajden potpiše zakon, on bi kineskom vlasniku TikToka BiteDance dao oko šest meseci da proda američku imovinu aplikacije za kratke video snimke.

Nejasno je da li bi Kina odobrila bilo kakvu prodaju ili bi TikTok-ova američka imovina mogla biti prodata za šest meseci.

SAD, svetski policajac
foto: Shutterstock

Ako BiteDance to ne uspe, prodavnice aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno da ponude TikTok ili da pružaju usluge web hostinga aplikacijama koje kontroliše BiteDance.

U teoriji, zabrana bi otežala, ako ne i onemogućila, korisnicima pristup TikToku u SAD.

DA LI JE TIKTOK ZABRANJEN U DRUGIM ZEMLJAMA?

Indija je zabranila TikTok zajedno sa desetinama drugih aplikacija kineskih programera u junu 2020, rekavši da bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost i integritet. Nepalska vlada zabranila je aplikaciju u novembru 2023.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Kanadu i Novi Zeland, zabranilo je TikTok sa uređaja u vlasništvu savezne vlade.

Tik Tok
foto: Shutterstock

ŠTA JE SLEDEĆE ZA TIKTOK U SAD?

Zakon o TikTok-u koji je usvojio Dom suočava se sa neizvesnijim putem u Senatu, gde se neki zalažu za drugačiji pristup regulisanju aplikacija u stranom vlasništvu koje predstavljaju bezbednosne probleme. Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da će "Senat razmotriti zakon".

Predsednica Senatskog komiteta za trgovinu Marija Kantvel, koja će igrati važnu ulogu u sledećem potezu Senata, rekla je da želi zakon „koji bi mogao da izdrži na sudu“ i da razmatra poseban zakon, ali nije sigurna šta je njen sledeći korak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track