DIGITALNI NOVČANICI - ŠTA TO BEŠE KEŠ? Ako plaćate telefonom, ovo su nedostaci koji bi mogli da vam zasmetaju
Foto: Shutterstock

može li mobilni zameniti novčanik?

DIGITALNI NOVČANICI - ŠTA TO BEŠE KEŠ? Ako plaćate telefonom, ovo su nedostaci koji bi mogli da vam zasmetaju

Tech -

Mobilni novčanici koji omogućavaju plaćanje telefonom je u usponu, ali ipak, jesu li njihove osobine zaista dovoljno dobre da skroz zamene „pravi“ novčanik?

Digitalne transakcije i plaćanje telefonom sve više menjaju način na koji obavljamo različite kupovine i zbog popularnosti takozvanih mobilnih novčanika deluje da petljanje po novčaniku u potrazi za gotovinom ili karticama polako postaje istorija.

Međutim, iako postoji mnogo prednosti koje nudi plaćanje pametnim telefonom, istraživanjem njihovih dobrih i loših osobina, sami ćete doći do zaključka šta vam je zgodnije i da li će „pravi“ novčanici zaista postati prošlost. U nastavku pročitajte prednosti i mane koje je u borbi između dva načina plaćanja izdvojio portal Gizchina.

USPON DIGITALNOG PLAĆANJA

Mobilni novčanici, u suštini, digitalne verzije fizičkih novčanika, uglavnom mogu bezbedno da čuvaju informacije o platnom prometu u okviru vašeg pametnog telefona. Jednim dodirom, skeniranjem ili sigurnosnim kodovima, možete da obavljate beskontaktna plaćanja u prodavnicama, javnom prevozu ili za onlajn kupovinu.

Razvojem tehnologije, i tehnološki giganti su razvili svoje aplikacije mobilnih novčanika među kojima su popularne opcije Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay i druge, svaka sa svojim setom funkcija i prednosti.

Plaćanje, Sahrane, Fiskalni Računi, Računi, Kockanje
foto: Shutterstock

Faktor praktičnosti je definitivno nemerljiv, jer nošenje samo jednog uređaja eliminiše potrebu za nošenjem novčanika, torbi, više kartica i gotovine, smanjujući tako rizik od gubitka ili krađe. Transakcije su sve brže, a posebno u poređenju sa provlačenjem ili ubacivanjem kartica u aparate za plaćanje.

Ipak, pitanje krađe novca ne nestaje u digitalnom svetu. Paralelno sa razvojem tehnologije, razvijaju se i kriminalci u digitalnom svetu, odnosno hakeri, koji sve više unapređuju svoje osobine sajber napada. Među napadima su naravno i krađe ličnih podataka, sa posebnim akcentom na informacije o nalozima za digitalna plaćanja.

BEZBEDNOST I PRIVATNOST PODATAKA

Bezbednost je, dakle, primarna briga prilikom diskusije o plaćanju putem telefona. Mobilni novčanici obično koriste snažne tehnologije enkripcije i autentifikacije u više koraka kako bi zaštitili vaše finansijske informacije.

Za razliku od fizičkih kartica, podaci o kreditnim karticama se ne prenose tokom bežične transakcije. Umesto toga, koristi se jedinstveni token, što praktično onemogućava nekome da ukrade vaše podatke o kartici čak i ukoliko uspe da presretnu podatke.

fajlovi, Kompjuter, Podaci
foto: Shutterstock

Osim toga, većina mobilnih novčanika nudi dodatne sigurnosne funkcije poput funkcionalnosti daljinskog brisanja, što nudi opciju da onemogućite novčanik u slučaju gubitka ili krađe telefona, slično kao prilikom blokiranja bankovne kartice u slučaju krađe. U odnosu na fizički izgubljen ili ukraden novčanik koji sadrži sve vaše kartice, ovo dodaje još jedan sloj zaštite i prednost ka digitalnom plaćanju.

Međutim, brige o privatnosti ostaju. Mobilni novčanici prikupljaju podatke o vašim navikama potrošnje i lokacijama, koje mogu da budu korišćene za ciljano oglašavanje ili čak deljene sa nezavisnim kompanijama u zavisnosti od politike aplikacije koju koristite.

PLAĆANJE TELEFONOM I NEDOSTACI

Osim pomenutih prednosti na jednoj strani i briga o hakovanju, kao i za sve u životu, postoji još nekoliko nedostataka ovakvog načina plaćanja.

Jedna od njih je zavisnost od baterija telefona. Ukoliko plaćate samo telefonom i nemate karticu ili keš kod sebe, a telefon vam je prazan, vaš mobilni novčanik je beskoristan. Zbog toga bi uvek trebalo da se uverite da vam je baterija puna ili da imate gde da je napunite pre nego što krenete nešto da plaćate.

Mobilni Telefon, telefon, evri, ananas.rs, ananas
foto: Shutterstock, Profimedia

Osim toga, iako je plaćanje telefonom sve popularnije, prihvatanje ovakvog načina plaćanja i dalje nije univerzalno, manje prodavnice i prodavci jednostavno možda nemaju potrebnu infrastrukturu za to, posebno kada su u pitanju različiti delovi sveta. U nekim regionima je ovakva tehnologija razvijena, dok u drugima nije.

Takođe, kao i svaka, ni ova tehnologija nije nepogrešiva. Tako se često mogu javiti tehničke greške na platnom terminalu ili baš na vašem telefonu što može da dovede do frustrirajućih neuspelih transakcija.

Tu je naravno i rizik od gubitka samog telefona, a kompromitovani telefon sa kompromitovanim mobilnim novčanikom može da dovede do neovlašćenih transakcija. S tim u skladu, trebalo bi da obezbedite jake lozinke i redovno da ažurirate softver uređaja, što bi moglo da sačuva vaš digitalni novčanik i u slučaju da vam telefon neko ukrade ili ga izgubite.

POBEDNIK JE: VAŠ IZBOR

Budućnost plaćanja verovatno će ipak videti koegzistenciju fizičkih novčanika i mobilnih rešenja, kao do sada. Iako mobilni novčanici nude mnogo praktičnosti i sa jedne strane veću sigurnost, zbog svojih nedostataka verovatno nisu dovoljno jaki da potpuno zamene tradicionalne metode plaćanja. Gotovina će verovatno ostati preferirana za manje transakcije ili u situacijama gde je privatnost od ključnog značaja.

U skladu sa tim, pobednik u borbi tradicionalne i nove metode plaćanja leži u tome šta više preferirate. S obzirom na to da jedna opcija ne isključuje nužno drugu, možete koristiti oba načina plaćanja, ili se u zavisnosti od ličnog nahođenja možete okrenuti jednoj.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track