ELON MUSK NA LISTI KOJA LJUTI AMERIKANCE: Više platio rukovodioce nego porez! Cifre su NEVEROVATNE
Foto: EPA / HANNIBAL HANSCHKE / POOL, Profimedia

Bahatost nema granice

ELON MUSK NA LISTI KOJA LJUTI AMERIKANCE: Više platio rukovodioce nego porez! Cifre su NEVEROVATNE

Tech -

U slučaju da vam treba još jedan razlog da vičete "porezi bogatima" sa krovova, tu je i naljutiće vas. Studija je pokazala da je 35 velikih američkih kompanija platilo svojih pet prvih rukovodilaca više nego što su platili federalni porez na dohodak između 2018. i 2022. godine.

Nalazi, koji dolaze od Instituta za političke studije i Amerikanaca za poresku pravednost, još su manje šokantni kada saznate najgoreg prestupnika: Teslu.

Kompanija Elona Muska je tokom tih pet godina zaradila 4,4 milijarde dolara, a svojim rukovodiocima dala 2,5 milijardi dolara. Uprkos tome, Tesla ne samo da nije platio nikakve federalne poreze, već je od vlade dobio 1 milion dolara. Sam Musk je druga najbogatija osoba na svetu, a Forbs je objavio da je početkom marta imao neto vrednost od 207,9 milijardi dolara.

novac, novac u rukama, dolari
foto: Shutterstock

Tesla je jedna od 35 kompanija koje su platile manje federalnog poreza na prihod nego što su platile svojih pet najboljih rukovodilaca tokom tog perioda. Ukupno, zaslužni i nimalo pohlepni rukovodioci ovih kompanija zaradili su 9,5 milijardi dolara tokom ovih godina, dok su kumulativno te iste kompanije dobile 1,8 milijardi dolara nazad od vlade.

Osamnaest od ovih preduzeća prijavilo je neto profit tokom pet godina, ali nije platilo ni cent federalnog poreza na prihod. (Svi osim jednog su dobili povraćaj novca).

Tesla, električna vozila, Električna kola
foto: Shutterstock

Studija pored Tesle navodi druge značajne kompanije kao što su T-Mobile, Netflix, Ford Motor. T-Mobile je zaradio 17,9 milijardi dolara, platio rukovodiocima 675 miliona dolara i dobio 80 miliona dolara povrata.

Mobilni provajder je potrošio neverovatnu količinu novca na lobiranje u Kongresu za poreske olakšice, potrošivši 9 miliona dolara samo u 2022. Netflix je zapravo platio neke poreze, ali je 236 miliona dolara bilo samo 1,6 odsto od njegove zarade od 15,1 milijardu dolara - i nešto više od trećine onoga što je platio tim pet najboljih rukovodilaca.

Zakonska stopa za federalni porez na dohodak je 21 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track