ŠTA NAM GOOGLE SPREMA U 2024: Lansiranje Pixel 8a, pregled Android 15 i sve što se očekuje
Foto: Shutterstock

Događaj se održava 14. maja

ŠTA NAM GOOGLE SPREMA U 2024: Lansiranje Pixel 8a, pregled Android 15 i sve što se očekuje

Tech -

Google je zvanično proglasio početak svog godišnjeg okupljanja programera, Google I/O 2024, koji je zakazan za 14. maj ove godine.

Nakon prioriteta postavljenog u prethodnoj godini, gde su događaji ukazali na inovacije veštačke inteligencije (AI) i otkrivanje Google Pixel Fold-a, tehnološki gigant je spreman da pruži još jednu rundu revolucionarnih otkrića.

Očekuje se da počne u 22:30 po istočnom standardnom vremenu ili u 10:00 po pacifičkom vremenu, a očekuje se da će konferencija biti održana u Shoreline Amphitheatre-u, Googlovom uobičajenom mestu u njegovom sedištu u Mountain View-u u Kaliforniji. Zvanična najava kompanije na njenoj X platformi glasi: „Odbrojavanje do #GoogleIO je ovde! Pratite naša najnovija ažuriranja i demonstracije 14. maja.“

Google
foto: Shutterstock

ŠTA OČEKUJEMO DA GOOGLE PREDSTAVI NA I/O DOGAĐAJU:

  • Dominacija AI: Sa Google-ovim nedavnim koracima u AI, uključujući uvođenje Gemini i Gemma, njegovih velikih jezičkih modela (LLM), očekuje se dalja AI otkrića na ovogodišnjem događaju. Uprkos nedavnim kontroverzama oko tačnosti Geminijevih mogućnosti generisanja slika, kompanija će verovatno predstaviti napredak u ovoj oblasti.
  • Otkrivanje Pixel 8a: Među očekivanim otkrićima je debi Pikel 8a, Google-ovog predstojećeg pametnog telefona sa povoljnim budžetom. Proširujući seriju Pikel 8, koja trenutno obuhvata Pixel 8 i Pixel 8 Pro, navodni Pixel 8a je nagovešten kroz slike maloprodajnih kutija koje su procurile, što sugeriše sličnosti u dizajnu sa njegovim kolegama.
  • Uvid u Android 15: Nakon predstavljanja Androida 14 prošle godine, fokus se sada pomera ka potencijalnim otkrivanjima ili najavama u vezi sa Androidom 15. Sa pokretanjem prve faze pregleda, velika su očekivanja za uvid u sledeću iteraciju Android operativnog sistema .
  • Dodatna ažuriranja usluga: Pored veštačke inteligencije, pametnih telefona i operativnih sistema, Google takođe može da koristi platformu da rasvetli ažuriranja i poboljšanja u svom paketu usluga, uključujući Gmail, Fotografije, Mape i Workspace. Međutim, ključno je napomenuti da ove spekulacije i dalje podležu potvrdi, pošto Google zadržava pravo da otkrije nova dešavanja ili održi status kvo u svom ekosistemu usluga.
Google, Google bard, Google Gemini, Gemini
foto: Shutterstock

Ove godine se očekuje da će se glavna tema vrtiti oko AI. Google je prilično uložio u prostor veštačke inteligencije od prošle godine i takođe je prošao kroz neke velike promene.

Google pretraga, na primer, sada prikazuje rezime generisan od veštačke inteligencije na vrhu rezultata pretrage (nešto što je najavljeno tokom Google I/O 2023). Tehnološki gigant je takođe nedavno podelio ažuriranje o Google pretrazi, rekavši da će uskoro početi da filtrira sadržaj generisan veštačkom inteligencijom i pojačava originalni sadržaj.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Pored toga, Google-ov AI chatbot, Bard, sada je Gemini i takođe može da generiše slike. Gemini je nedavno bio pod skenerom kada su ga neki korisnici optužili da je „rasistički“. Google je priznao problem i na neko vreme pauzirao Geminijeve mogućnosti generisanja ljudskih figura.

Osim veštačke inteligencije, Google I/O bi nam takođe mogao dati uvid u dugo očekivani Google Pikel 8a. Pametni telefon je slučajno potvrdio Google inženjer pre nekoliko dana.

Osim toga, mogli bismo čuti i za Android 15, jer je u razvoju već duže vreme.

Sve ove informacije moraju se uzeti sa malo soli jer Google tek treba da otkrije bilo kakve detalje o tome šta će biti objavljeno tokom događaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track