DA LI SU HAKERI NAPALI VIBER I UKRALI PODATKE? Dok grupa na svom kanalu traži otkup, Rakuten jasan: Nema dokaza o upadu
Foto: Shutterstock

Sajber napad?

DA LI SU HAKERI NAPALI VIBER I UKRALI PODATKE? Dok grupa na svom kanalu traži otkup, Rakuten jasan: Nema dokaza o upadu

Tech -

Propalestinski hakeri koji sebe nazivaju „Handala Hack“ tvrde da su hakovali Viber, i ukrali 740 GB podataka, uključujući izvorni kod, za koji sada zahtevaju otkup od 8 bitkoina.

Na svom Telegram kanalu, Handala Hack je naveo da su ukrali preko 740 GB podataka, uključujući Viberov izvorni kod. Grupa zahteva otkup od 8 bitkoina, ili 583.000 dolara, za ukradene informacije.

Aplikacija Viber koja je predstavljena 2010. i koju je japanska multinacionalna kompanija Rakuten kupila 2014. za 900 miliona dolara, odgovorila je na ove tvrdnje hakera negirajući upad u njene sisteme ili kompromitovanje podataka.

- Želimo da vas obavestimo u ime kompanije/aplikacije Rakuten Viber da je internom istragom utvrđeno da ne postoje dokazi u prilog tvrdnji da je došlo do upada u sistem aplikacije, niti da su podaci njenih korisnika na bilo koji način kompromitovani - saopšteno je iz Rakutena.

Viber
foto: bigtunaonline / Alamy / Alamy / Profimedia

Handala Hack je kontroverzna grupa poznata po napadima na izraelske entitete i saveznike Izraela. Grupa je aktivna od trenutka kada je pokrenula svoj Telegram kanal u decembru 2023. i pojavila se na Breach Forumima.

0609440799, Vajber, Viber
foto: Nikolas Kokovlis/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupa tvrdi da je napadala izraelsku infrastrukturu, pružaoce zdravstvenih usluga, društvene centre, tehnološke kompanije, medijske kuće i vojne podizvođače.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track